• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li multivitamini mogu da produže život? Naučnici 20 godina pratili 390.124 osobe i sad imaju odgovor

Vreme čitanja: oko 1 min.

Velika analiza nije pokazala vezu između multivitamina i smanjenog rizika od smrti, zaključili istraživači

  • 0
Vitamini Foto: Shutterstock/Voyagerix

Velika analiza podataka o 400.000 odraslih Amerikanaca praćenih 20 godina nije pokazala nikakvu vezu između redovnog ispijanja multivitamina i smanjenog rizika od smrti. Rezultati analize, koju su vodili istraživači američkog Nacionalnog instituta za kancer pri Nacionalnim institutima za zdravlje, objavljeni su u JAMA Network Open.

Mnoge odrasle osobe u SAD uzimaju multivitamine u nadi da to može da poboljša njihovo zdravlje, prenosi EurekAlert! Međutim, ostaje nejasno koliko je redovno korišćenje multivitamina korisno ili štetno – dosadašnje studije imale su različite rezltate i bile su vremenski ograničene.

- Jedan od troje odraslih u SAD koristi multivitamine, a glavna motivacija za to je prevencija bolesti. Od 390.124 učesnika studije (srednja starost 61,5 godina, od 56,7 do 66 godina), tokom praćenja došlo je do 164.762 smrti. Čak 159.692 učesnika nisu bili pušači, a od svakodnevnih korisnika multivitamina 49,3 odsto su žene. Od redovnih korisnika multivitamina 11 odsto su pušači. Multivitamini nisu povezani sa smanjivanjem rizika od smrtnosti. U ovom istraživanju sa 390.124 učesnika bez istorije velikih hroničnih bolesti, nismo pronašli dokaze da redovno uzimanje multivitamina produžuje život zdravih osoba. Međutim, ne možemo da isključimo mogućnost da redovno uzimanje multivitamina može da bude povezano sa drugim zdravstvenim stanjima povezanim sa starenjem – navodi se u studiji.

Dr Nil Barnard, vanredni profesor medicine na Univerzitetu Džordž Vašington, rekao je za Gardijan da vitamini mogu da budu korisni u nekim slučajevima.

- Multivitamini obećavaju previše, ali to ne ispunjavaju. Glavna stvar je da multivitamini ne pomažu, tu nema nauke – rekao je on.

Kako dodaje, potrebna je zdravija ishrana koja daje različite mikronutrijente, makronutrijente i vlakno, ali u kojoj nema saturisane masti i holesterola.

(Telegraf Nauka / EurekAlert! / The Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>