• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uređaj koji može da se proguta i meri gastričku elektrofiziološku aktivnost

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tehnološki napredak je omogućio razvoj novih medicinskih uređaja, uključujući hirurške robote, senzore koji nadziru fiziološke procese i virtuelne platforme za obuku lekara.

  • 0
Ljudski stomak izbliza. Anatomija organa. Foto: Shutterstock

Dugotrajni cilj medicinskih inženjera je da takođe naprave uređaje koji mogu da se progutaju ili drugačije unesu u ljudsko telo radi posmatranja ili praćenja aktivnosti određenih organa, piše MedicalXpress.

Istraživači iz Masačusetskog instituta za tehnologiju i Harvardske medicinske škole nedavno su razvili novi uređaj koji može da se proguta i da beleži elektrofiziološke signale u gastrointestinalnom traktu.

Ovaj uređaj bi mogao pomoći lekarima da bezbedno dijagnostikuju i nadziru razvoj poremećaja u probavi hrane i tečnosti. Sposobnost beleženja visokokvalitetnih elektrofizioloških podataka iz gastrointestinalnog trakta i enteričkog nervnog sistema korisna je za razumevanje raznih poremećaja i poboljšanje zdravstvene nege putem rane dijagnoze.

Međutim, takva merenja nije lako izvesti jer elektrode moraju biti implantirane hirurški ili nošene na koži, što dovodi do kompromisa između kvaliteta signala i invazivnosti.

Enterički nervni sistem, jedan od tri ključna dela autonomnog nervnog sistema, sastavljen je od miliona neurona i ćelija za regulaciju lučenja hormona u gastrointestinalnom traktu. Mnogi poremećaji gastrointestinalnog trakta, uključujući gastroparezu i funkcionalnu dispepsiju, povezani su sa disfunkcijom električnog signaliziranja tih neurona.

Pouzdano praćenje električnih signala ćelija u gastrointestinalnom traktu može stoga pomoći lekarima da dijagnostikuju razne poremećaje, da bolje razumeju njihove osnove i da osmisle personalizovane tretmane. Novi uređaj koji se može progutati može da beleži te električne signale i da ih šalje do prijemnika izvan pacijentovog tela.

Taj uređaj se sastoji od elektronske komponente i različitih fleksibilnih mernih elektroda, smeštenih u 3D odštampano kućište koje izgleda kao kapsula ili pilula. Kućište i elektrode su napravljeni od biokompatibilnih materijala koji bi trebalo da su bezbedni za unos u ljudsko telo.

„Ovaj neinvazivni sistem koji može da se proguta, nazvan multimodalna elektrofiziologija putem gastričkog praćenja, sastoji se od elektronike u kapsuli i senzorne trake koja se odmota u želucu po kontaktu sa sluzokožom“, kažu autori.

„Uređaj zatim beleži i bežično prenosi signale biopotencijala do eksternog prijemnika. Pokazujemo da uređaj može da beleži električne signale – uključujući gastrički spori talas, signal respiracije i srčani signal – u velikom životinjskom modelu, i može da prati sporotalasnu aktivnost kod životinja koje se slobodno kreću i hrane“.

Istraživači su zasad testirali uređaj ubacujući ga u anestezirane svinje i zatim sakupljajući merenja kad se svinja probudi i ponovo počne da se kreće. Nalazi su bili veoma ohrabrujući, sugerišući da uređaj može bezbedno da se ubaci u životinju i da može da beleži visokokvalitetne električne signale u gastričkoj sredini.

Uređaj bi uskoro mogao biti dodatno testiran kod životinja i na kraju u kliničkim ispitivanjima na ljudima.

(Telegraf Nauka/MedicalXpress)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>