• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije istina da gledanje u telefon otežava uspavljivanje: Naučna studija iznenadila

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tvrdnje o štetnom uticaju svetlosti ekrana na san precenjene, poručio klinički psiholog Majkl Gradisar

  • 0
mobilni telefon dopisivanje Foto: Shutterstock

Gledanje u ekran mobilnog telefona pre spavanja ne otežava da nam da zaspimo, prema rezultatima istraživanja objavljenog u naučnom časopisu Sleep Medicine Reviews.

- Ne postoje dokazi u 11 istraživanja sprovedenih širom sveta da svetlost ekrana sat vremena pre spavanja otežava da zaspimo - rekao je klinički psiholog i koautor istraživanja Majkl Gradisar, napominjući da su tvrdnje o štetnom uticaju svetlosti ekrana na san precenjene, prenosi Tajms.

Gradisar je dodao da je jedini način na koji telefoni mogu da utiču na san taj što ljudi ostanu duže budni jer su zaokupljeni telefonom, a ne zbog svetlosti.

- Ne postoje dokazi da plava svetlost ekrana ima bilo kakav značajan uticaj - potvrdio je profesor sa Oksforda Rasel Foster koji nije učestvovao u ovom istraživanju.

Gradiser je dodao da ipak postoje neke stvari koje ne treba gledati na telefonu pre spavanja a mogu da nam stvore anksioznost.

- Nemojte da gledate vaše imejlove pre odlaska na spavanje, to je baš loša ideja - napomenuo je Gradiser.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>