• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lek koji uništava tumore mogao bi da zameni operaciju raka creva

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Primena imunoterapije pre operacije dovodi do boljih rezultata u lečenju kancera i ima manje neželjenih efekata od hemoterapije, pokazala studija

  • 0
Rak Foto: jovanche vitanovski / Panthermedia / Profimedia

Lek koji uništava tumore - pembrolizumab - mogao bi da zameni operaciju raka creva, pokazuju rezultati istraživanja britanskih naučnika koji su predstavljeni na godišnjem sastanku Američkog udruženja za kliničku onkologiju (ASCO) u Čikagu.

Taj lek za imunoterapiju koji uništava tumore značajno povećava šanse za izlečenje od raka creva i može čak da zameni operaciju, rekli su britanski lekari.

Pembrolizumab blokira specifičan protein na površini imunih ćelija koje zatim uništavaju ćelije raka, preneo je Gardijan. Davanje pembrolizumaba pacijentima pre operacije umesto hemoterapije dovelo je do ogromnog povećanja broja pacijenata koji su izlečeni od raka, pokazalo je kliničko ispitivanje.

Naučnici su rekli da primena imunoterapije pre operacije dovodi do boljih rezultata u lečenju kancera i da ima manje neželjenih efekata od hemoterapije.

Rezultati istraživanja su pokazali da 59 odsto pacijenata nije imalo kancer nakon lečenja pembrolizumabom.

Naučnici su rekli da bi pembrolizumab mogao da uđe u kliničku primenu za par godina nakon dodatnih ispitivanja. Istraživanje su sproveli Univerzitetski koledž u Londonu, bolnica Univerzitetskog koledža u Londonu, Univerzitetska bolnica Sent Džejms u Lidsu, Univerzitetska bolnica Sautempton i Univerzitet u Glazgovu.

Rak creva je drugi vodeći uzrok smrti od raka širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), u svetu ima više od 1,9 miliona novih slučajeva oboljevanja od kancera creva i više od 900.000 smrtnih slučajeva godišnje.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>