• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Napadali su i pre 50.000 godina, pokazala analiza: Pronađeni najstariji virusu kod ljudi, postoje i danas

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriveni su tokom ispitivanja DNK sekvenci izvučenih iz skeleta dvojice neandertalaca iz pećine Čagirskaja

  • 0
Virus Annebel Van den Heuvel / Panthermedia / Profimedia

Neandertalci koji su živeli pre 50.000 godina bili su zaraženi sa tri virusa koja i danas napadaju ljude, otkrili su istraživači. Ovo su najstariji ostaci ljudskih virusa koji su ikad otkriveni, a stariji su od prethodnog rekordera – virusa otkrivenog u zubima bebe koja je živela pre 31.000 godina, piše LiveScience.

Naučnici su otkrili ove viruse nakon što su počeli da ispituju DNK sekvence izvučene iz skeleta dvojice neandertalaca otkrivenih u pećini Čagirskaja, u Altajskim planinama u Rusiji. Nekoliko sekvenci delovalo je virusno, pa su ih uporedili sa današnjim virusima.

Tako su uspeli da otkriju da su naši najbliži rođaci neandertalci, koji su se mešali sa homosapijenskima pre izumiranja, imali infekcije sa tri virusa česta i danas među ljudima – adenovirusom, herpesom i humanim papiloma virusom.

U modernim vremenima adenovirusi mogu da izazovu različite simptome, poput prehlade i gripa, upaljenog grla i konjuktivitisa. Humani papiloma virus može da bude povezan sa nekim infekcijama genitalnog sistema, ali i nekim vrstama kancera, dok herpesi mogu da izazovu neke vrste prehlada, boginja i mononukleozu.

Istraživači veruju da bi ovo mogli da budu dokazi da su virusi imali ulogu u izumiranju neandertalaca, koji su nestali pre oko 40.000 godina.

Proučavanje drevnih virusa i njihovo poređenje sa današnjim moglo bi da pomogne u boljem razumevanju virusa.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Video: Zašto je virus najpodmukliji mikroorganizam na planeti?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>