• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici upozoravaju: Malarija i denga se šire u Evropi zbog globalnog otopljenja

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnica je istakla da će duža leta povećati sezonski okvir za širenje bolesti koje prenose komarci kao i da će biti sve teže boriti se s epidemijama ovih bolesti.

  • 0
Denga groznica vakcina DHF Aedes aegypti  tigrasti komarac Foto-ilustracija: Shutterstock

Bolesti koje prenose komarci šire se po svetu, a posebno u Evropi usled klimatskih promena, tvrdi profesorka Rejčel Lou, istraživačica pri Katalonskom institutu za istraživanje i napredne studije (ICREA).

Ona je upozorila da će se epidemije bolesti koje prenose komarci proširiti na trenutno nezahvaćene delove severne Evrope, Azije, Severne Amerike i Australije u narednih nekoliko decenija, piše Gardijan.

Komarci šire bolesti kao što su malarija i denga groznica, čija se prevalenca značajno povećala u poslednjih 80 godina pošto im je globalno zagrevanje omogućilo toplije i vlažnije uslove.

Vakcina, malarija Foto: Shutterstock

''Globalno zagrevanje zbog klimatskih promena znači da vektori bolesti koji prenose i šire malariju i dengu mogu da nađu dom u više regiona, sa izbijanjem epidemije u oblastima gde je verovatno da će ljudi biti imunološki naivni, a sistemi javnog zdravlja nepripremljeni", rekla je Lou.

Naučnica je istakla da će duža leta povećati sezonski okvir za širenje bolesti koje prenose komarci kao i da će biti sve teže boriti se s epidemijama ovih bolesti.

Denga se prvenstveno pojavljivala u tropskim i suptropskim regionima,a duže vruće sezone i ređi mrazevi doveli su do toga da je postala najbrže širena virusna bolest koju prenose komarci na svetu, a sve više raste u Evropi.

Azijski tigrasti komarac prenosi groznicu denga i od 2023. godine je zabeležen u 13 evropskih zemalja, uključujući Italiju, Francusku, Španiju, Maltu, Monako, San Marino, Gibraltar, Lihtenštajn, Švajcarsku, Nemačku, Austriju, Grčku i Portugal.

"S obzirom da se klimatske promene čine tako teškim za rešavanje, možemo očekivati da ćemo videti više slučajeva i verovatno smrtnih slučajeva od bolesti kao što su denga i malarija širom kontinentalne Evrope. Moramo da predvidimo izbijanje i pređemo na ranu intervenciju kako bismo sprečili pojavu bolesti'', ocenila je Lou.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>