• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U trudnoći ispijanje čak i male količine alkohola utiče na bebu! Alarmantno istraživanje naučnika

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Analiza Univerziteta u Novom Meksiku nastala na osnovu tri istraživanja sprovedena tokom 10 godina

  • 0
Alkohol u trudnoći Naučnici istraživali kako alkohol utiče na trudnoću i bebu... Foto: Ian Allenden / Alamy / Alamy / Profimedia

U trudnoći čak i ispijanje male i umerene količine alkohola može da dovede do promena u prenatalnom razvoju beba, uključujući njihovu dužinu, kao i samo trajanje trudnoće. To tvrde istraživači Univerziteta u Novom Meksiku.

U studiji objavljenoj u žurnalu Alcohol Clinical & Experimental Research tim koji je predvodila Ljudmila Bakireva, profesorka i zamenica dekana Kliničkih istraživanja pri Farmaceutskom koledžu Univerziteta u Novom Meksiku, takođe je otkrila i razlike u uticaju alkohola tokom trudnoće na različite polove fetusa, prenosi EurekAlert!

- U analizama, efekat na trajanje trudnoće bio je izraženiji ako je reč o muškim bebama, dok je uticaj na dužinu beba bio jači kod devojčica – rekla je Bakireva.

Studija je nastala na osnovu tri istraživanja sprovedena tokom 10 godina i u kojoj je praćena 281 trudnoća.

Postoji veliki broj istraživanja o uticaju čestog opijanja, što je 14 pića nedeljno ili četiri u cugu, navela je Bakireva.

- Znamo dosta toga o opijanju u trudnoći zahvaljujući različitim studijama, posebno onim povezanim sa prevremenim porođajem i dužinom beba, ali smo rešili da se fokusiramo na umereno ispijanje alkohola jer je ono mnogo češće – objasnila je ona.

Kritični su rani dani trudnoće, kada se formiraju organi fetusa u razvoju i kada je on ranjiv na alkohol, dodala je.

- Skoro sve žene piju pre nego što saznaju da su trudne, a rizično ponašanje pre trudnoće može da pomogne u predikciji takvog ponašanja. To je jedinstveni aspekt studije, pažljivo ćemo gledati kako ko pije u vreme začeća i ranih dana trudnoće – rekla je Bakireva.

(Telegraf Nauka / EurekAlert!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>