• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hormonski medikament možda povećava rizik od tumora mozga

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pacijentkinje koji koriste izvesne progestogene kao kontraceptivna sredstva ili za ginekološka stanja možda su u većoj opasnosti od razvoja tumora.

  • 0
Kontracepcija, pilule Foto: Pixabay

Milioni žena širom sveta koje koriste izvesne hormonske lekove za kontracepciju i za stanja poput endometrioze možda su u povećanoj opasnosti od retkih, obično benignih, tumora mozga, piše Guardian.

Naučnici su otkrili da je produžena upotreba izvesnih progestogena povezana sa većim rizikom od meningioma, tumora (obično nekanceroznih) koji se formiraju u tkivima oko mozga.

Međutim, iako je rizik od meningioma bio veći kod žena koje su upotrebljavale medikamente duže od godinu dana, jedan vodeći stručnjak kaže da taj nalaz ne treba da brine prošle ili sadašnje korisnike pošto rizik ostaje „izuzetno mali“.

Progestogeni su slični prirodnom hormonu progesteronu. Koriste se u kontraceptivnim sredstvima, za ginekološka stanja kao što su endometrioza i sindrom policističnih jajnika, i u terapijama hormonske zamene tokom menopauze.

Već je poznato da nekoliko progestogena u visokim dozama povećavaju rizik od meningioma, ali su u najnovijoj studiji istraživači iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Francuske ispitali još osam često korišćenih oblika tog hormona.

Većina meningioma obično nije kancerozna i raste sporo, ali pošto mogu izvršiti pritisak na mozak često je neophodno hirurško uklanjanje. Ti tumori su retko opasni po život, ali operacija nosi rizike, naročito po moždane strukture blizu tumora, koje ponekad mogu biti oštećene.

Pomoću podataka francuskog zdravstvenog sistema, istraživači su identifikovali 18.061 ženu, prosečne starosti 58 godina, koja je operisana između 2009. i 2018. radi uklanjanja meningioma.

Otkriveno je da je produžena upotreba – duže od 12 meseci – tri progestogena povezana sa većim rizikom od meningioma koji zahteva hiruršku operaciju.

Dve oralne pilule, medrogeston i promegeston, povezane su sa 4,1 i 2,7 puta većim rizikom od meningioma, a medroksiprogesteron-acetat, kontraceptivna injekcija koja se prodaje kao Depo-Provera povezana je sa 5,6 puta većim rizikom.

Pošto je studija opservaciona, ne može potvrditi da hormoni uzrokuju tumore. Dodatni rizik nije otkriven kod progesterona, didrogesterona ili naširoko korišćenih hormonskih intrauterinih sistema.

Medroksiprogesteron-acetat se retko koristi u Ujedinjenom Kraljevstvu i ostatku Evrope, ali 74 miliona žena širom sveta dobija te injekcije.

Profesor Pol Faroa, epidemiolog koji je 20 godina na Kembričkom univerzitetu proučavao kancere povezane sa hormonima, kaže da postoje mnogi različiti tipovi progestogena i da veza sa meningiomom nije pronađena kod onih koji se obično koriste u UK.

„Rizik od meningioma je izuzetno mali. Da trenutno koristim Depo-Proveru zbog prednosti dugotrajno aktivnog injektabilnog kontraceptiva nastavio bih to da radim. Ukratko, sadašnji ili prošli korisnici Depo-Provere ne treba da brinu zbog vrlo malog rizika od meningioma“, kaže Faroa.

(Telegraf Nauka/Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>