• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žena psihopata je više nego što se misli, tvrdi stručnjak

A. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dr Klajv Bodi veruje da izmenjena Levensonova skala može da pokaže da osoba sa psihopatskim osobinama ima i među ženama i među muškarcima

  • 0
Psihopata Ilustracija: Shutterstock/RazoomGame

Kada je reč o tipičnom psihopati, mnogi pomisle na Patrika Bejtmana iz romana i filma „Američki psiho“. Međutim, broj žena sa neuropsihijatrijskim poremećajem mogao bi da bude mnogo veći nego što se dosad mislilo, tvrde naučnici.

Psihopate, smatra se, nemaju empatiju i osećaj krivice, pokazuju antisocijalno ponašanje, često lažu i mogu da budu nemilosrdni, narcisoidni i manipulativni, piše Gardijan.

- Psihopate žele novac, moć i kontrolu – kaže dr Klajv Bodi, stručnjak za psihopate u korporativnom svetu sa Univerziteta Anglija Ruskin.

Pretpostavka da su psihopate uglavnom nasilni kriminalci u poslednje vreme je promenjena zbog dokaza stručnjaka, među kojima je i Bodi, da mnogo psihopata uspeva da funkcioniše i napreduje u poslovnom svetu i dolazi na pozicije moći. Međutim, pretpostavka da su psihopate uglavnom muškarci je opstala.

- Ponašanje žena psihopata dovoljno je suptilnije i manje očigledno nego ponašanje muškaraca psihopata, da ih ljudi ne prepoznaju lako. Dokazi, kojih je još malo, ali se gomilaju, pokazuju da su žene psihopate sklone verbalnom, a ne fizičkom nasilju, kao i da je to nasilje emotivne prirode, da je suptilnije i manje očigledno od onog koje pokazuju muškarci psihopate – rekao je Bodi za Gardijan.

On dodaje da je jedan od problema identifikovanja psihopata to što je procena – Levensonova skala psihopatije (LSRP) – napravljena za otkrivanje poremećaja kod muškaraca.

Tu je problem što prvi deo procenjuje koliko je neko emocionalno isključen, sebičan, koliko ne brine o drugima i koliko je manipulativan, dodaje, dok drugi deo ocenjuje nasilje i antisocijalno ponašanje.

- Drugi deo skale zasnovan je na studijama kriminalaca koji su u zatvoru. Zato je stav mnogih naučnika ovih dana da jednostavno mere nisu prilagođene otkrivanju ženske psihopatije – rekao je Bodi.

Manje je studija koje se bave psihopatskim ponašanjem kod žena, pa se do sada mislilo da je odnos muškaraca i žena psihopata 10 prema 1, ali da Bodijeva istraživanja, zasnovana samo na prvom delu Levensonove skale, pokazuju da je odnos drugačiji.

- Odnos je skoro jedan prema jedan – rekao je Bodi, ali je dodao da su potrebne veće studije za definitivne rezultate.

Iako je procena da je jedan odsto muškaraca koji su psihopate, on smatra da je to samo jedan deo spektra.

- Procene pomoću korišćenja prvog dela Levensonove skale pokazuju da oko 23 odsto muškaraca, iako nisu kategorički psihopate, imaju dovoljno karakteristika da bi mogli biti problem za društvo. Oko 12 do 13 odsto žena ima dovoljno tih karakteristika da bi mogle da se smatraju potencijalno problematičnim – rekao je on.

Otkrivanje psihopatije kod žena i muškaraca je važno, dodaje Bodi, jer takve osobe imaju veliki uticaj na poslu, pa mogu da muče i maltretiraju zaposlene. Zato smatra da je procena prilikom prijave za posao važna kako bi se zaštitili zaposleni.

- Što se ide više na lestvici poslova, gde je više moći i kontrole, više je ovih testova potrebno – rekao je on.

(Telegraf Nauka / The Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>