• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Minijaturni roboti rešavaju jedan od najopasnijih zdravstvenih problema: Ulaze u arterije i buše trombove

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Efikasnost milirobota demonstrirana u aorti povezanoj sa bubrezima

  • 1

Jedna od četiri osobe na svetu umire od bolesti povezanih sa trombovima, pa je tim istraživača Univerziteta u Tventeu i Univerzitetskog medicinskog centra Radbod, u Holandiji, napravio minijaturne robote koji ulaze u krvne sudove i uklanjaju krvne ugruške. Ovi bežični minijaturni roboti imaju oblik šrafa, a mogu da se kreću kroz krvne sudove i niz i uz arterijski tok, navodi se u saopštenju Univerziteta u Tventeu.

Istraživači su demonstrirali uspešnost milirobota, kako ih nazivaju, u aorti povezanoj sa bubrezima. Robote su kontrolisali pomoću rotirajućeg magneta. Zbog uspešne demonstracije dobili su donaciju Holandije da dalje razvijaju ovu tehnologiju za uklanjanje trombova.

Kako se navodi, istraživači su još ranije pokazali da su miliroboti sposobni da se kreću kroz krvne sudove, ali da bi to uradili, potrebne su im energija i precizna kontrola. Osim toga, potrebno je da budu biokompatibilni kako ne bi oštetili krvni sud. Zbog toga je u Tehničkom medicinskom centru Univerziteta u Tventeu i urađen eksperiment sa pravom aortom i bubrezima.

- Ovo je zahtevalo da imamo pravi interdisciplinarni pristup i da sarađuju različita odeljenja. Robotska laboratorija, Laboratorija za biointerfejs, Dizajnerska laboratorija, LipoCoat i MESA+ su nam pomogli da postignemo ovaj veliki uspeh – rekao je istraživač Islam Halil, profesor Odeljenja za biomehaničko inženjerstvo Univerziteta u Trenteu.

Istraživači su u eksperimentu koristili robotski kontrolisano rotirajuće magnetno polje da bi bežično kontrolisali milirobote. Pomoću rendgena su mogli da lokalizuju milirobote i da ih usmeravaju kroz aortu.

Minijaturni roboti Deo eksperimenta... Foto: University of Twente / Ferrari / Profimedia

Sami roboti su odštampani na 3D štampaču, imaju oblik šrafa sa malim magnetom unutra.

- Ovaj magnet je širok samo jedan milimetar i toliki mu je i prečnik. On se stavlja tako da može okreće robota na obe strane – rekao je Halil.

Zbog veličine moguće je korišćenje više robota istovremeno i oni onda mogu da „izbuše“ svaki tromb.

- Ovi miliroboti imaju veliki potencijal u vaskularnoj hirurgiji. Trenutno koristimo razređivače krvi i fleksibilne alatke, ali miliroboti mogu da putuju do arterija do kojih je teško doći, a potreban je minimalan rez – rekao je Mihil Varle, vaskularni hirurg Univerzitetskog medicinskog centra Radbod.

Ovaj medicinski centar će, zajedno sa izraelskom kompanijom Triticum Medical, nastaviti razvoj miliroboda.

- Osim razbijanja trombova, roboti mogu i da donose lekove do specifičnih delova u telu, tamo gde su najpotrebniji. To bi imalo minimalne neželjene efekte na ostatak tela – rekao je Halil.

(Telegraf Nauka/UTwente)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Endokin

    22. decembar 2023. | 17:38

    Kakvi sad strani naucnici i njihovi roboti. Zaboravili smo naseg sugradjanina Stefana iz Novog Sada koji jos davne 2015 osmisli trom gard. Izum nazalost ostade samo ideja iako je mladi naucnik tada dobijo zlatnu medalju. Cak su i portali pisali o tome da ne bi trebalo da ostane samo ideja...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>