• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedan test trudnoće mogao je da ošteti fetus: Šokantno otkriće švedskih naučnika

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Profesor Bengt Danielson proveo je dve godine analizirajući podatke

  • 0
Trudnoća, bolnica, praćenje Foto: Shutterstock/Helen Sushitskaya

Hormonska tableta primodos za testiranje trudnoće može da ošteti fetus kod nekih trudnica, pokazala je nova studija švedskih naučnika. Ova tableta prestala je da se koristi još 1978. godine.

Naučna studija je pokrenuta nakon što je navodna žrtva leka pokrenula sudski spor protiv proizvođača tablete primodos, hormonske pilule koja je najviše korišćenja tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka i švedskog ministarstva zdravlja, prenosi Skaj njuz.

Ovaj izveštaj koji je uradio švedski profesor farmakologije i toksikologije otkriva da je korišćenje tablete primodos moglo da ošteti fetus na sličan način kao i neki lekovi za prekid trudnoće.

Profesor Bengt Danielson, koji se 35 godina bavi proučavanjem bezbednosti lekova i teratologijom (nauka koja se bavi abnormalnostima fiziološkog razvoja), proveo je dve godine analizirajući podatke iz studija o hormonskim testovima trudnoće (HPT) i zaključio da ovaj preparat ima potencijal da izazove niz urođenih problema udova, skeletne malformacije i kardiovaskularne defekte.

Međutim, studija profesora Danielsona sugeriše da HPT imaju potencijal i za treći ishod - da započnu neuspeli proces abortusa, što dovodi do kontrakcija materice i krvarenja kod nekih trudnica, najverovatnije onih žena koje imaju prirodno niži nivo hormona progesterona tokom trudnoće.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>