• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Umetničke duše sklone su mentalnim problemima, ali jedan tip kreativaca ima pravu psihološku ravnotežu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživanje Odeljenja za psihologiju Univerziteta u Aberistvitu pokazalo je da su mađioničari manje skloni problemima sa mentalnim zdravljem od drugih ljudi

  • 0
Mađioničar Foto: Shutterstock/Satyrenko

Kreativni tipovi ljudi ili takozvane umetničke duše – muzičari, slikari i pisci – često se smatraju napaćenim, ali je istraživanje pokazalo da je bar jedna grupa u umetničkoj zajednici našla način da ima odličnu psihološku ravnotežu, navodi Gardijan. Psihološko ispitivanje mađioničara širom sveta, koje je predvodilo Odeljenje za psihologiju Univerziteta u Aberistvitu, pokazalo je da su iluzionisti manje skloni problemima sa mentalnim zdravljem od drugih umetničkih duša, ali i od šire populacije.

U istraživanju objavljenom u žurnalu BJPsych Open merene su psihopatološke osobine skoro 200 mađioničara, a onda su rezultati upoređivani sa podacima o drugim umetničkim grupama i opštom populacijom.

Manje psihotičnih osobina

Zaključak je da su mađioničari imali znatno niži rezultat nego druge umetničke duše i „obični“ ljudi. Uprkos tome što je njihov posao povezan sa iluzijama i misterijom, mađioničari su ređe imali neobična iskustva poput halucinacija ili kognitivne dezorganizacije, pokazala je studija.

Džil Gringros, koji je vodio istraživanje, rekla je da je ovo prva studija koja je otkrila da neka kreativna grupa ima niži rezultat psihotičnih osobina od opšte populacije.

- Naše istraživanje pokazalo je da mađioničari ne pokazuju više nivoe mentalnih poremećaja. Rezultati demonstriraju da je asocijacija između kreativnosti i psihopatologije znatno kompleksnija nego što se ranije mislilo – rekla je ona.

Gringrosova kaže da mađioničari imaju niži rezultat kada je reč o impulsivnom nekonformizmu, što je osobina koja je povezana sa antisocijalnim ponašanjem i slabom samokontrolom.

- Ova osobina je važna za mnoge kreativne grupe poput pisaca, pesnika i komičara čije delovanje je često na ivici i izaziva konvencijalna shvatanja. Mađioničari mogu da budu jednako inovativni i da deluju na granici. Međutim, mnogi mađioničari izvode poznate trikove ili njihove varijacije bez pokušaja inovacije – navela je ona.

Prevazilaženje problema

Sara Krason, mađioničarka iz Njujorka koja je učestvovala u studiji, kaže da postoje razlozi što su mađioničari mentalno uravnoteženi.

- Mađioničarski trikovi su način dobijanja pozitivnog društvenog statusa i privlačenja pažnje. Često pomaže u prevazilaženju nedostatka društvenih veština. To nam daje samopouzdanje i može da pomogne u prevazilaženju problema – rekla je ona za Gardijan.

Istraživanje pokazuje da su profili mentalnog zdravlja mađioničara slični onima matematičara i naučnika. Krasonova veruje da je razlog za to preciznost neophodna za izvođenje mađioničarskih trikova.

(Telegraf Nauka/The Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>