• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ekstravelike sinapse možda su uzrok šizofrenije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šizofrenija bi se mogla povezati sa preteranim formiranjem prevelikih i hiperaktivnih sinaptičkih veza između nerava u mozgu.

  • 0

„Vladajuće objašnjenje za šizofreniju sugeriše da je ona posledica promena u gustini sinapsi, ali je jačina sinapsi zanemarena“, kaže Akiko Hajaši-Takagi iz Centra za nauku mozga pri japanskom Institutu za fizička i hemijska istraživanja (RIKEN). „Pronašli smo dokaze koji ukazuju na prisustvo jednog malog broja ekstrajakih sinapsi“.

Sinapse su mesta u mozgu gde se nervne ćelije povezuju i šalju poruke jedna drugoj. Hajaši-Takagi kaže da te ekstravelike, ekstrajake „aristokratske“ sinapse mogu da zaobiđu normalnu „demokratsku“ integraciju informacija iz svih sinapsi, preuzimajući kontrolu nad aktivacijom neurona koji primaju informacije iz sinapsi. Smatra se da to utiče na funkcionisanje radne memorije – ključni aspekt simptoma šizofrenije, piše MedicalXpress.

Ekstrajake sinapse pronađene su kod dva oblika genetski modifikovanih miševa koji su generalno prihvaćeni kao životinjski modeli za šizofreniju.

Ubedljiv dokaz značaja ovih nalaza kod miševa za ljude dalo je otkriće većeg prisustva ekstrajakih sinapsi u uzorcima moždanog tkiva uzetih postmortem od pacijenata sa šizofrenijom.

Jedan razlog zašto je jačina sinapsi ranije bila uveliko zapostavljena jeste to što je vrlo teško manipulisati njima i izučavati ih.

Hajaši-Takagi i njen tim sad nameravaju da traže dokaze za svoju hipotezu u ljudskom tkivu iz živih mozgova. Iako izorci ne mogu etički ili bezbedno biti uzeti direktno iz pacijentovog mozga, mogu biti izdvojeni iz hirurški uklonjenog tkiva koje okružuje moždane tumore.

Ovo istraživanje ima potencijalno velike implikacije po tretiranje šizofrenije. Pošto su ekstrajake sinapse veoma stabilne i teško ih je poremetiti, medikamenti možda nisu najbolje rešenje. Bolji pristup bi moglo biti izučavanje tehnika koje utiču na moždane veze putem povratnih nervnih informacija (neurofidbek), električne ili magnetne stimulacije.

(Telegraf Nauka/MedicalXpress)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>