• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Popijte lek da vam izraste novi zub: Japanski tim razvio revolucionarnu terapiju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici Univerziteta u Kjotu napravili medikament koji stimuliše rast zubnih pupoljaka i uspešno je testiran

  • 3
Zubi, mlečni zubi Foto: Gajus / Alamy / Alamy / Profimedia

Japanski tim naučnika sprema se za klinička ispitivanja na ljudima leka koji će stimulisati rast novih zuba, piše The Japan Times. Farmaceutska kompanija Torengem Biofarma, koju finansira Univerzitet u Kjotu, uspešno je ispitala ovaj revolucionarni lek na miševima 2018, kada su pokrenuli rast novih zuba kod ovih glodara.

Kako se objašnjava, većina ljudi uz mlečne i stalne zibe ima zubne pupoljke koji imaju potencijal da postanu novi zubi, ali se obično ne razvijaju i na kraju nestaju.

Tim je kreirao lek zasnovan na antitelima koja inhibiraju protein za potiskivanje rasta zuba. Lek stimuliše rast zubnih pupoljaka.

Oni su lek isprobali na miševima, pa na tvorovima, koji imaju mlečne i stalne zube, nalik ljudima, i doveli su do rasta novih zuba. Kliničke testove na ljudima započeće u julu 2024, a godinu dana kasnije i na deci od 2 do 6 godina, koja pate od anodontije.

Nadaju se da će u budućnosti lek moći da se koristi da se pokrene nov rast zuba koji su svoje zube izgubili zbog različitih kvarova.

- Zubi koji nedostaju tokom razvoja dece mogu da utiču na razvoj vilice. Nadamo se da će naš lek da bude ključ za rešavanje tog problema – rekao je Kacu Takahaši, osnivač Torengem Biofarma i šef zubne hirurgije bolnice Kitano u Osaki.

(Telegraf Nauka/The Japan Times)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>