Vreme čitanja: oko 2 min.
Naučnici u laboratoriji ispitivali koje namirnice ubijaju smrad belog luka, evo šta su otkrili
Vreme čitanja: oko 2 min.
Neobično istraživanje organizovano je na Državnom univerzitetu Ohaja u SAD
Jogurt je veoma zdrava namirnica, a testiranja naučnika sprovedena u laboratoriji pokazala su da ima još jednu veliku korist – ubija smrad belog luka, saopštio je tim istraživača sa Državnog univerziteta Ohaja. Oni su u laboratoriji sproveli veliko ispitivanje kakav uticaj ovaj mlečni proizvod ima na isparenja koja nastaju nakon konzumacije belog luka, piše EurekAlert!
- Beli luk sadrži isparenja sumpora koji izazivaju smrad iz usta nakon jela. Cilj ove studije bio je da shvatimo kako jogurt i njegove komponente utiču na eliminaciju tog smrada. Sirov i prženi beli luk su korišćeni u različitim tretmanima i merenjima isparenja, koji su obavljani pomoću posebnog spektrometra. Prženi beli luk je gotovo odmah značajno smanjio isparenja sumpora. Smrad sirovog belog luka bio je više smanjen nego smrad prženog posle svakog od tretmana. Masnoća, protein i voda značajno su smanjili koncentracije sumpora iz belog luka – navodi se u naučnoj studiji objavljenoj u žurnalu Molecules.
- Visok unos proteina je veoma popularan trenutno. Jednostavno, ljudi žele da unose više proteina. Neočekivana korist od toga mogla bi da bude eliminacija smrada od belog luka koji isparava iz usta. Više sam uzbuđena zbog efikasnosti proteina jer savetovanje ljudima da jedu više masnoće neće naići na odobravanje – rekla je Šeril Berindžer, profesorka za ispitivanje hrane Državnog univerziteta Ohaja.
Ona je i ranije ispitivala koja hrana smanjuje smrad belog luka, a među testiranom hranom su jabuke, nana, zelena salata i mleko. Sve te namirnice zahvaljujući enzimima i masnoći mogu da umanje jačinu isparenja sumpora koja nastaju nakon što se pojede beli luk.
Da ispitaju uticaj jogurta ona i njena saradnica doktorand Manprit Kaur odlučile su nakon što su naišle na spekulacije da jogurt ubija smrad belog luka.
Za svaki eksperiment, istraživači su stavljali jednaku količinu belog luka u staklene boce i utvrdili da se otpušta ista količina sumpornih isparenja, a onda su sve tretirali jogurtom. Merenja su obavljana pre i posle. Rezultati su pokazali da je jogurt 99 odsto uspešan u smanjivanju smrada sirovog belog luka.
Razdvojeni sastojci jogurta – masnoća, proteini i voda – nisu imali jednaki uticaj, ali su masnoća i protein delovali bolje nego voda.
- Znamo da protein za sebe vezuje ukus, to se dugo smatralo negativnim, posebno ako hrana sa visokom količinom proteina ima slabiji ukus. U ovom slučaju to je pozitivno. Kada smo ispitivali uticaj jabuka, rekli smo da one moraju da se pojedu odmah posle belog luka da bi imale uticaj. Slično je i kada je reč o jogurtu, konzumirajte ga odmah nakon belog luka – rekla je Berindžerova.
(Telegraf Nauka/EurekAlert!)
Video: Neprijatni miris belog luka na rukama je prošlost: Vrhunski trik za svaku domaćicu
Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Maja
Kada se oseca miris velog luka nije nikako smrad - to je miris koji je nekome neugodan a nekome ne smeta i tako vekovima ... ali smrad je djubre , otpad i losi ljudi beli luk je lekovit i samim tim be moze biti smrad .
Podelite komentar
Mirko&Slavko
Volim beli luk, al mnogo smrdim sam sebi posle toga. Al nešto ne veeerujem ds je jogurt baš čaroban za to
Podelite komentar