• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Traga za mutacijama gena i otkriva bolesti: Veštačka inteligencija postaje alat za dijagnozu bolesti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Guglova kompanija DipMajnd uspela je da precizno odredi 89 odsto svih ključnih promena u ljudskom DNK koji dovode do oboljenja

  • 0
Veštačka inteligencija, DNK Foto: Kittipong Jirasukhanont / Alamy / Alamy / Profimedia

Guglova kompanija za razvoj veštačke inteligencije (AI) DipMajnd upotrebila je AI za identifikovanje promena u ljudskom DNK koje bi mogle da izazovu bolesti, piše BBC. Istraživači veruju da su uspeli da precizno odrede 89 odsto od svih ključnih mutacija. Veruje se da će ovaj razvoj da ubrza dijagnostifikovanje bolesti i pomoć u razvoju boljih terapija.

- Ovo će pomoći kliničkim istraživačima da mogu da postave prioritete i otkriju gde da tragaju za uzrocima bolesti – rekla je za BBC Juan Birni, zamenik generalnog direktora Evropske laboratorije za molekularnu biologiju.

Tehnika funkcioniše tako što proverava raspored komponenti u lancu ljudskog DNK. Svi organizmi su sačinjeni od DNK, koji ima četiri baze: adenin, citozin, guanin i timin. Tokom razvoja ljudskog embriona raspored ovih baza se koristi za proizvodnju proteina, osnove izgradnje ćelija i tkiva. Ako je raspored pogrešan, možda zbog neke nasledne osobine, ćelije i tkiva nisu razvijeni kako treba, pa to može da dovede do određenih bolesti.

DipMajnd je prošle godine obradio oblik skoro svih proteina u ljudskom telu.

Novi sistem nazvan AlphaMissense može da pokaže da li su baze u DNK dobro raspoređene i da li će proizvesti pravilan oblik. Ako ne, to se navodi kao opasnost od razvoja bolesti.

Trenutni sistemi imaju ograničeno znanje o tome koje oblasti ljudskog DNK mogu da dovedu do bolesti. Oni su klasifikovali tek oko 0,1 odsto promena ili mutacija. Pušmit Kohli iz DipMajnda kaže da novi model ima znanja o 89 odsto promena.

- Istraživači sada mogu da se fokusiraju na proučavanje novih oblasti, onih kojih nisu bili svesni, a na koje smo im mi ukazali – rekao je on.

Novi alat, o kome je pisano u žurnalu Science, testirali su naučnici iz medicinske kompanije Genomic England.

- Alatka zaista daje novu perspektivu o podacima. Pomoći će naučnicima koji rade klinička ispitivanja da shvate genetske podatke tako da mogu da pomognu pacijentima – rekla je dr Elen Tomas, zamenik direktora Genomic England.

Prof. Birni je rekla za BBC da očekuje da AI postane veliki deo molekularne biologije.

(Telegraf Nauka/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>