• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veštačke DNK strukture pokreću napad na ćelije kancera i razaraju ih! Razvijen novi način borbe protiv raka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova nanotehnologija razvijena na Univerzitetu u Minhenu omogućuje da se gađaju samo obolele ćelije, a da se izbegava oštećenje zdravih ćelija u telu

  • 0
DNK lanci, DNK origami Foto: sameer mahadik / Panthermedia / Profimedia

Veštačke DNK strukture ojačane antitelima mogu da daju instrukcije imunosistemu da napada ćelije kancera u telu, pokazala je nova studija istraživača Univerziteta u Minhenu Ludvig Maksimilijan (LMU), Tehničkog univerziteta u Minhenu i Centra Helmholc, prenosi Psych.org.

Imunoterapija smatra se ekstremno obećavajućim oružjem u borbi protiv raka. U suštini, navodi se u saopštenju, cilj je da se imunosistem tela aktivira na takav način da sam identifikuje i uništava maligne ćelije. Međutim, to razaranje mora da bude što efikasnije i što specifičnije kako bi se izbeglo oštećenje zdravih ćelija. Tim istraživača sa tri nemačke naučne institucije objavio je novu studiju u žurnalu Nature Nanotechnology u kojoj predstavljaju obećavajući metod koji upravo to i radi.

- Glavni rad je mala „kočija“ od savijenih DNK lanaca koji su specijalno ojačani antitelima – rekao je profesor Sebastijan Kobold, jedan od glavnih autora studije.

Njegov tim je na Univerzitetskoj bolnici u Minhenu istraživao uticaj ovih veštačkih DNK struktura. Ova nova klasa agenata, nazvana „programirani aktivatori T-ćelija“ ili PTE, pravi se pomoću DNK origamija, nanotehnologije u kojoj lanci DNK sklapaju sebe u strukturu simuliranu unapred na kompjuteru. Dizajn omogućuje antitelima da budu dodata na četiri pozicije. Antitela koja se vezuju za određene ćelije tumora dodaju se sa jedne strane, dok se antitela koja prepoznaju T-ćelije imunosistema dodaju sa druge strane. T-ćelije uništavaju obeležene ćelije raka.

- Ovaj pristup omogućuje nam da napravimo različite programirane aktivatore T-ćelija i adaptiramo ih za najbolje delovanje. U teoriji je sve moguće, što čini PTE veoma obećavajućom platformom za lečenje raka – rekao je dr Adrijan Gotšlik, jedan od glavnih autora studije.

Za studiju su naučnici napravili 105 različitih kombinacija antitela i testirali su ih da vide kako se povezuju sa ciljanim ćelijama i koliko uspešno regrutuju T-ćelije. Tim je uspeo da dokaže da je posle 24 sata uništeno 90 odsto ćelija kancera.

Dr Gotšlik objašnjava da je zahvaljujući tome što mogu da stave više različitih antitela istovremeno, pa ćelije tumora mogu da budu targetirane preciznije. Takođe, lakše je kontrolisati aktivaciju imunosistema. To povećava šanse lečenja raka i razlikovanje obolelih i zdravih ćelija, čime se smanjuju nuspojave. Tim naučnika veruje da ova DNK origami tehnologija može da se koristi i za druge tipove imunoterapije.

- Verujemo da naša otkrića omogućuju da se započne kliničko testiranje DNK nanotehnologije i da demonstrira potencijal biomolekularnih strategija baziranih na DNK origami tehnologiji u medicinske svrhe – rekao je dr Sebastijan Kobold.

(Telegraf Nauka/Psych.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>