• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napravljen novi model embriona zasnovan na matičnim ćelijama, pomaže u lečenju genetskih oboljenja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Peri-gastruloidi su primitivne embrionske strukture sa potencijalom da razviju više različitih ćelija tela, pa predstavljaju svojevrsni prozor u najranije stadijume embriogeneze

  • 0
Laboratorija naučnik Foto: Elnur Amikishiyev / Alamy / Alamy / Profimedia

Biolozi Jugozapadnog medicinskog centra Univerziteta u Teksasu (UTSW) razvili su novi model embriona zasnovan na matičnim ćelijama kako bi proučavali radni ljudski razvoj, formiranje tkiva i njihovu diferencijaciju, što bi moglo da dovede do unapređenja razvojne biologije i regenerativne medicine, saopštio je UTSW.

Peri-gastruloidi su primitivne embrionske strukture sa potencijalom da razviju više različitih ćelija tela, pa predstavljaju svojevrsni prozor u najranije stadijume embriogeneze. Otkrića na peri-gastruloidima objavljena su u žurnalu Cell, a mogu da utiču na različite bolesti i pojave povezane sa ranim razvojem, uključujući du poremećaje u razvoju, genetska oboljenja i bolesti poput pojednih kancera i neuroloških poremećaja.

- Stvaranjem peri-gastruloida, istraživači mogu da imitiraju i proučavaju kompleksne procese koji se pojavljuju tokom gastrulacije i ranog formiranja organa, što je kritičan period za embriotski razvoj. Ovo će omogućiti bolji razvoj molekularnih i ćelijskih događaja koji oblikuju formaciju različitih slojeva tkiva – rekao je dr Džan Vu, profesor molekularne biologije na UTSW.

- Proučavanje peri-gastruloida dozvoliće istraživačima da steknu uvid u to kako abnormalnosti ili genetske mutacije mogu da utiču na rane faze ljudskog razvoja. Ovo znanje može da se koristi za pravljenje modela i shvatanje razvojnih poremećaja ili bolesti. Osim toga, peri-gastruloidi mogu da služe i kao platforma za testiranje efikasnosti i bezbednosti potencijalngih lekova i terapija za ova oboljenja – dodao je dr Vu, navodi se u saopštenju.

- Sposobnost da pravimo modele ljudskog razvoja korišćenjem peri-gastruloida može da da bolji uvid u mehanizam iza formacije tkiva. Ovo znanje može da se iskoristi za bolji pristup regenerativne medicine, kao što je stvaranje posebnih tipova ćelija za transplantaciju ili oporavak oštećenih organa – rekao je dr Lišong Liju, instruktor molekularne biologija u Vuovoj laboratoriji.

Gastrulacija, proces reogranizacije embriona od šuplje sfere u višeslojnu strukturu, smatra se „crnom kutijom ljudskog razvoja. Razlog toga je što se ljudski embrioni ne koriste duže od 14 dana zbog biološko-etičkih ograničenja, a gastrulacija se dešava između 17. i 21. dana razvoja. Tim naglašava da peri-gastruloidi nisu etički problematični jer nemaju trofoblast, koji se razvija u posteljicu.

(Telegraf Nauka/UTSouthwestern)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>