• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je tajna sreće u vežbanju, meditaciji i šetnjama kroz prirodu? Psiholozi kažu da je dokaza za to premalo

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tim naučnika sa Univerziteta Britanske Kolumbije u Vankuveru ispitalo je 500 starih studija o srećnijem životu, ali su otkrili da manje od 60 njih ispunjava naučne standarde

  • 2
Početak, niski start, trčanje, staza, sport, Foto: Shutterstock

Odlazak na trčanje, šetnja kroz prirodu ili meditacija garantuju srećniji život. To je ono što su mnoge naučne studije pokazivale. Ipak, novo preispitivanje tih studija pokazalo je da dokazi u prilog navedenih tvrdnji nisu baš jaki, piše Science News. Zbog velike „krize reproduktivnosti“, kada je teško ili gotovo nemoguće reprodukovati rezultate mnogih naučnih studija, u psihologiji, sve je više naučnika koji procenjuju stare studije i ispituju da li su rađene na pravi način. Psiholozi Danigan Fol i Elizabet Dan sa Univerziteta Britanske Kolumbije u Vankuveru rešili su da ispitaju studije o sreći.

Iako je psiholoških istraživanja o sreći bilo mnogo, njihovo je pokazalo da većina tih istraživanja nije zadovoljavala stroge naučne standarde, pa se pokazalo da su dokazi, a posebno oni o čudesnom uticaju vežbi, meditacije i vremena provedenog u prirodi na sreću veoma slabi, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu Nature Human Behaviour.

- Nauka je omogućila najveći suštinski napredak čovečanstvu. Zbog nauke smo stigli do Meseca, značajno produžili ljudski život, dobili vakcine protiv kovida-19. Naučni metod je nešto što rešava i najveće probleme, pa smo rešili da te metode primenimo u shvatanju sreće. Za mene je sreća osnovna misterija i najveći izazov ljudskog postojanja. Istraživanje smo započeli zbog pitanja jednog novinara, koji je rekao: „Koliko su rigorozna ova istraživanja o tvrdnjama da su meditacija i priroda najvažnije za sreću?“ Shvatila sam da ne znam. Zato smo rešili da pročešljamo stare studije – rekla je Elizabet Dan za Science News.

Prvo su, dodaje, identifikovali strategije koje su najčešće predlagane u javnosti. Postoji 5 glavnih strategija – zahvalnost, meditacija, boravak u prirodi, druženje s ljudima i vežbanje.

- Pronašli smo oko 500 studija koje smo ispitali, ali je manje od 60 njih ispunjavalo moderne standarde. Ono što mi je bilo najšokatnije je da u 95 odsto studija nije učestvovalo dovoljno ljudi da se zadovolje savremeni standardi. Ne kažemo da ove strategije nisu uspešne, samo da nema dovoljno dokaza da zaista mogu da pomognu nekom da bude srećniji – navela je Danova.

U studiji je navedeno da je neophodno da naučnici hitno urade što više istraživanja na temu sreće, sa velikim brojem ispitanika.

(Telegraf Nauka/Science News)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ns

    21. jul 2023. | 13:35

    Ako je zdravlje najbitnije, onda jeste.....

  • Dr

    7. avgust 2023. | 18:52

    Srećan je ko nađe svrhu postojanja.Moja baka je bila srećna što je dobra domaćica i majka.Kad poslozi u špajzu svoje teglice zimnice.pa sedne s komsinicom da popije kafu a ona ozarena.Sad se samo popravljamo i opravljamo.I sve neko moranje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>