• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Sačekajte da vidite šta dolazi sledeće“: Postavljen novi rekord u potrazi za najvećom misterijom fizike

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rezultat analize eksperimenta od 280 dana je novi set podataka

  • 2
Tamna materija Foto: Shutterstock / sakkmesterke

Otkrivanje prirode tamne materije jedna je od najvećih misterija fizike. Novi rezultati najosetljivijeg detektora tamne materije na svetu, LUX-ZEPLIN (LZ), suzili su mogućnosti za jednog od vodećih kandidata za tamnu materiju – nedeljnu interaktivnu masivnu česticu ili WIMP.

LZ, koji vodi Nacionalna laboratorija Lorens Berkli Ministarstva za energetiku SAD, traga za tamnom materijom iz pećine skoro kilometar i po ispod zemlje, u Podzemnom istraživačkom centru Sandford u Južnoj Dakoti. Rezultati novog eksperimenta istražuju slabije interakcije tamne materije nego što se ranije istraživalo, a time se dalje ograničava šta je to WIMP, saopštila je Laboratorija Berkli.

- Ovo su nova ograničenja za tamnu materiju i WIMP. Detektor i tehnike analize delovali su bolje nego što se očekivalo. Ako su WIMP bile u regionu koji smo pretraživali, onda bismo do sada imali bar nešto da kažemo o njima. Znamo da imamo osetljivost alata da vidimo da li su tu dok pretražujemo energiju i prikupljamo najveći deo podataka – rekao je Čamkaur Gag, portparol LZ i profesor Univerzitetskog koledža Londona.

Kolaboracija nije našla dokaze o WIMP-u iznad mase od 9 GeV/c2. Primera radi, masa protona je nešto manja od 1 GeV/c2. Osetljivost eksperimenta na slabe interakcije pomaže istraživačima da odbace potencijalne modele WIMP-a koji se ne uklapaju sa podacima, čime se ostavlja značajno manje mesta za njihovo skrivanje.

Rezultat analize eksperimenta od 280 dana je novi set podataka o 220 eksperimenta kombinovan sa 60 dana prvog uključivanja. Naučnici planiraju da skupe podatke o 1.000 dana eksperimenta pre kraja 2028.

- Ako razmišljate o potrazi za tamnom materijom kao o potrazi za skrivenim blagom, iskopali smo skoro pet puta dublje nego bilo ko do sada. To je nešto što ne radiš sa milion lopata, već sa stvaranjem novog alata – rekao je Skot Kravic, zamenik koordinatora LZ i profesor Univerziteta Teksasa u Ostinu.

LZ je kolaboracija sa oko 250 naučnika i inženjera iz 38 institucija u SAD, Britaniji, Portugalu, Švajcarskoj, Južnoj Koreji i Australiji, a oni sprovode eksperiment i analiziraju rekordne podatke koje im on pruža.

- Naša sposobnost da tragamo za tamnom materijom popravlja se brzinom većom od Murovog zakona. Ako gledate dosadašnju krivu, sve pre ovog je ništa. Sačekajte da vidite šta dolazi sledeće – rekao je Kravic.

(Telegraf Nauka)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav Bogdanov

    28. avgust 2024. | 00:16

    Čuj nedeljna čestica.... weakly: (adverb) in a weak or feeble manner or to a minor degree. weekly: (noun) a periodical that is published every week Znači nije nedeljna čestica, nego čestica slabe interakcije

  • Prosigoj

    28. avgust 2024. | 10:39

    Etar postoji, a tamna materija ne.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>