• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kineski naučnici testiraju psa-robota za pomoć slabovidima

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Robotizovana verzija psa koja se trenutno testira u terenskim uslovima, sposobna je da se snalazi u fizičkom svetu putem kamera i senzora

  • 0
Robo pas Jedan od primera robota vodiča za slepe... Foto: Binghamton University / Ferrari / Profimedia

Robotizovani pas vodič, koga su izumeli kineski naučnici iz Šangaja, manje je dlakav od pravih pasa i ima šest nogu, a smatra se da bi jednog dana mogao da pomaže osobama sa oštećenjem vida da vode samostalniji život.

Robotizovana verzija psa koja se trenutno testira u terenskim uslovima, sposobna je da se snalazi u fizičkom svetu putem kamera i senzora i može da prepoznaje svetla na semaforu što tradicionalni psi vodiči ne mogu, prenosi Rojters.

Pas-robot približno je veličine engleskog buldoga i uz korišćenje veštačke inteligencije integrisane u tehnologiju prepoznavanja glasa, planiranja ruta i identifikacije semafora može da komunicira, da sluša i razgovara sa ljudima kojima je oštećen vid, a tri para nogu mu pomažu da lako hoda sa maksimalnom stabilnošću.

Supružnici Li Fei (41 ) i Žu Sibin (42) su osobe sa oštećenim vidom koje pomažu timu naučnika sa Univerziteta Džiao Tong da testiraju psa-robota korišćenjem komandi na kineskom jeziku.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>