• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brutalno rešenje, ali efikasno 96 odsto! Viruse ubijaju šiljcima od 2 nanometra!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tim naučnika dizajnirao je i napravio površinu koja koristi mehanička svojstva da oslabi patogene mikroorganizme

  • 0
Šiljci Ilustracija: ACS Nano

U borbi protiv virusa tim naučnika sa Univerziteta u Roviri i Virgili (URV) i Kraljevskog instituta tehnologije Melburna (RMIT) u Australiji dizajnirao je i napravio površinu koja koristi mehanička svojstva da oslabi infektivni potencijal virusa. Ova veštačka površina napravljena je od silicijuma i ima sitne šiljke koji oštećuju strukturu virusa kada dođu u kontakt sa njom.

U studiji objavljenoj u žurnalu ACS Nano opisuju se procesi pomoću kojih je površina napravljena i navodi se da je efikasna neverovatnih 96 odsto, prenosi Phys.org.

Ova tehnologija mogla bi da omogući da se potencijalno opasan biološki materijal lakšije koristi u laboratorijama i da sve to bude bezbednije.

Sistem je, kažu, jednostavan i brutalan – nabodi viruse na šiljke da ih ubiješ. Ovaj nesofisticirani koncept zahtevao je veoma visoku tehničku stručnost, a ima i veliku prednost – ne zahteva upotrebu hemikalija.

Proces pravljenja površine za ubijanje virusa počinje glatkom metalnom pločom koja se zatim bombarduje jonima kako bi se strateški uklanjao materijal. Rezultat je površina puna iglica koje su debele 2 nanometra, što znači da bi u jednu ljudsku dlaku stalo 30.000 njih, i visoke 290 nanometara.

- U ovom slučaju koristilli smo silicijum jer je manje komplikovan od drugih metala – rekao je Vladimir Baulin, istraživač URV.

On je proveo 10 godina proučavajući mehaničke metode kontrole patogenih mikroorganizama, a inspiraciju je tražio u prirodi.

- Krila insekata poput vilinog konjica imaju nanometarske strukture koje mogu da probuše bakteriju – objasnio je on.

U ovom slučaju, dodaje, virusi su manji od bakterija, pa i šiljci moraju biti manji.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>