• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Robot Ilona Maska oduzima dah: Optimus može da hoda, radi čučnjeve, pleše i premešta jaja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najbogatiji čovek na svetu predstavio je unapređeni proizvod kompanije Tesla

  • 0
Optimus Optimus Gen-2... Foto: Tesla / Ferrari / Profimedia

Kompanija Tesla predstavila je robota po imenu Optimus Gen-2. Ovaj android sa dve noge može sam da hoda, radi čučnjeve… Ipak, najspektakularnije je to što može da uzima i premešta jaja, a da ih ne slomi, što ukazuje na izuzetno sofisticiranu tehnologiju u robotskim šakama i izuzetnu kontrolu stiska. Osim toga, Optimus Gen-2 može i da pleše, vidi se u video-snimku koji je na platformi Iks (nekadašnjem Tviteru) podelio vlasnik kompanije i najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask.

Kako se navodi u videu, Optimus je 30 odsto brži skoro 10 kilograma lakši od svog prethodnika. Osim toga, ima nove ruke i sjajniju belu spoljašnost. Takođe, unapređena je geometrija stopala, zglobova prstiju na nogama i drugim sličnim tehničkim poboljšanjima.

Ilon Mask Ilon Mask... Foto: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

Optimus je najavljen još 2021, zajedno sa Bamblbijem, kada je Mask rekao da će jednog dana ove mašine „eliminisati opasne, ponavljajuće i dosadne ljudske zadatke“. Tada Optimus nije mogao da hoda, ali Bamblbi je mogao da hoda, nosi kutije i zaliva biljke, navodi Techopedia.

Roboti su brzo napredovali, ali zavnično predstavljanje na tržištu i cena još nisu poznati. Maske je ranije govorio da će ovaj robot koštati manje od 20.000 dolara kada bude u prodaji.

Po imenima dva robota jasno je da su inspiracija likovi iz serijala Transformers.

(Telegraf Nauka/Techopedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>