• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Najveća učionica budućnosti u srcu Šumadije: Mejkers lab otvoren u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Prva gimnazija otvorena u Kneževini Srbiji u 19. veku postala je pravi futuristički centar, ispunjena robotima, kompjuterima, mikroskopima, 3D štampačima, 3D olovkama, VR setovima...

  • 0
Mejkers lab Foto: Promo/Miloš D. Živojinović

Prva kragujevačka gimnazija, prva gimnazija otvorena u Kneževini Srbiji, zakoračila je u budućnost – dobila je Mejkers lab, najmoderniji prostor za đake. U školi iz 19. veka prostorija od 130 kvadrata postala je pravi futuristički centar, ispunjena robotima, kompjuterima, mikroskopima, 3D štampačima, 3D olovkama, VR setovima...

A đaci oduševljeni novim mogućnostima koje im se nude u učionici sa 5 zona (lego robotika, fizika i elektronika, radionica, umetnost i bina za dramsku sekciju) kao da više ne čekaju zvuk zvona da pobegnu kući, već bi nastave da uče, eksperimentišu, kreiraju... Kad vide sve ovo, kažu đaci iz Kragujevca, rado u školu dolaze i subotom. Ne zato što moraju, već zato što žele.

Inkubator za buduće lidere

- Prostor je neverovatan. Inspiriše čim se uđe. Svako ko zakorači ovde, pomisli kako bi mogao da sedne i da se igra. To je slučaj i sa đacima. Oni su oduševljeni otkako smo krenuli sa pričom o Mejkers labu. Pritom, mislili su da će to izgledati kao obična učionica, ali kad su ušli i videli kako izgleda oduševili su se. Biće ovo prostor u kome će sigurno da stvaraju neverovatne stvari, da pokažu svoje potencijale, još više nego što bi ih pokazali inače, u klasičnoj učionici. Ovo je prostor gde i van nastave možemo da pospešujemo kritičko mišljenje đaka – rekla je za Telegraf Nauku Katarina Veljković, nastavnica informatičke grupe predmeta, koordinatorka Mejkers laba i jedna od najboljih edukatorki u zemlji.

Dodaje da je ova učionica brižljivo osmišljena i opremljena, da će tu mladi istraživači imati prostor da razvijaju svoje veštine, da se izraze i da stvaraju.

- Mejkers lab nije samo prostor za učenje, to je inkubator za buduće lidere, inovatore i kreativce. Prostor za neograničenja istraživanja, učenje i stvaranje – rekla je Veljkovićeva.

Robot sa posebnim zadatkom

Đaci možda još ne razmišljaju o liderskim pozicijama, ali inovacije i kreiranje su im zaista u srcu.

Mejkers lab Foto: Promo/Miloš D. Živojinović

- Sa dve drugarice napravila sam robota koji se zove Aurora Gardijan. Naš zadatak je bio da na ženskom stem takmičenju napravimo robota koji rešava neki ekološki problem. Mi smo napravili Auroru, koja obilazi učionice na kraju smene i ukoliko je svetlo uključeno, ona proverava da li ima ljudi u učionici pomoću senzora pokreta. Ako nema ljudi, ona isključuje svetlo. Takođe, proverava temperaturu i zagađenost vazduha u učionicama i javlja ako ima odstupanja ili uključuje prečišćivač vazduha – ispričala je za Telegraf Nauku Lena Stanković, učenica 2. razreda i odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za matematiku.

Učenik 1. godine Ilija Milosavljević takođe je u lego sekciji i učestvuje u pravljenju robota koji rešavaju različite prepreke.

- Prošle godine je sekcija bila prva u robot-igri u Srbiji. U Sloveniji smo bili drugi u generalnom plasmanu, što nas je lansiralo na svetsko takmičenje u Maroku. Uz Mejkers lab nastavljamo da radimo što bolje možemo. Ovo je jako lepa stvar. Tu se nalazi više sekcija, koje nam takođe pomažu. Imamo dosta više mogućnosti nego ranije – ispričao je on.

Pravljenje igrica

Nađa Jovanović učenica je 2. drugog razreda i to odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku.

- Učesnica sam sekcije primenjene fizike i elektronike (PFE) i mi pravimo igrice. Sama sam napravila dve, jedna je tipa platformer, a druga tipa Space invaders, i dosta su uspešne. Sa PFE sekcijom često putujemo, išli smo na Sajam nauke, Sajam obrazovana, Noć istraživača… Novi prostor nas jako inspiriše jer ranije često nismo znali gde ćemo imati sekcije, nismo imali svoj prostor. Sada imamo. A ovo je i lepše okruženje za rad – rekla je ona za Telegraf Nauku.

Mejkers lab Foto: Promo/Miloš D. Živojinović

Pavle Živković i Sava Ćurković, učenici 2. razreda, takođe prave igrice, a bili su deo četvoročlanog tima koji je napravio igricu sa veoma jedinstvenim kontrolama – voćkicama.

- Povezali smo uređaj mejki-mejki (Makey Makey) na laptop. On uzima struju iz laptopa i distribuira je na voće, što pravi strujno kolo. Onda smo povezali uzemljenje na aluminijumski prsten, koji, kada dodirne voće, prekida strujno kolo i to šalje signal. Napravili smo igricu koja koristi voće za samo igranje – ispričao je Pavle.

- Osim igrice, imamo i robota, koji nam nije glavna atrakcija, ali je napravljen od lega i ima daljinski kojim se kontroliše. Na njemu ima solarni panel i to povećava njegovu efikasnost – dodaje Sava.

Obojica se slažu da je Mejkers lab nešto neverovatno, da im daje motivaciju da još više rade na sličnim projektima.

Timski rad i otvorenost

Novi prostor za inoviranje u ovoj školi, pružiće priliku i mogućnost đacima da svoje, već zapažene veštine i znanja u STEM oblastima, nadograde i primene na praktičnim zadacima i projektima.

Mejkers lab Foto: Promo/Miloš D. Živojinović

- Kada učenici pomisle na neku od STEAM oblasti, u glavi su im prvo programiranje, laboratorijski rad i ne preterano dinamični i zabavni poslovi. Već danas znamo da nije dovoljno biti dobar samo u jednoj oblasti, jer su u praksi neophodni fleksibilnost, timski rad, otvorenost za ideje i oslanjanje na druge naučne oblasti, koje nam menjaju pristupe na svakom nivou. I to je ono što nam omogućava ovakav vid saradnje, da pripremimo đake za ono što dolazi i utičemo na promene poimanja nastave srodnih predmeta - istakla je dr Marjana Brkić, v.d. direktora Centra za promociju nauke.

Mejkers lab Foto: Promo/Miloš D. Živojinović

Mejkers lab u Kragujevcu, srcu Šumadije, 12. je otvoreni Mejkers lab, a Grupa za obrazovanje, koju čine Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Inicijativa „Digitalna Srbija“ i organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, planira otvaranje još 3 učionice budućnosti do kraja školske godine. Nacionalni partneri Mejkers lab inicijative su kompanije Tesla, Boš, Henkel, Tarket i Roma.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>