• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Učionice budućnosti menjaju društvo: U ovoj godini otvoreno 13 Mejkers labova u 12 gradova

A. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon 13 otvorenih Mejkers labova, Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija uz podršku partnera najavljuju otvaranje još minimum 12 Mejkers labova do kraja 2024.

  • 0
Mejkers lab Ruski Krstur... Foto: Ustupljene fotografije/Mejkers lab

Učionice budućnosti u 2023. godini otvorene u 12 gradova Srbije, tj. u 13 srednjih škola, čime je obuhvaćeno 11 365 đaka i 1 223 nastavnika, saopštila je Grupa za obrazovanje. Ova organizacija, koju čine Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Inicijativa „Digitalna Srbija“ i Dostignuća mladih Srbije, misiju da mladima pruži budućnost punu izbora, znanja i mogućnosti nastavlja i u 2024. godini.

Nakon 13 otvorenih Mejkers labova, Nordeus fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija uz podršku partnera najavljuju otvaranje još minimum 12 Mejkers labova do kraja 2024. koji će duplirati broj učenika i nastavnika sa pristupom savremenom obrazovanju.

Kako je sve počelo?

Medicinska škola u Čačku bila je prva škola u Srbiji u kojoj je otvoren multidisciplinarni inovativni prostor, Mejkers lab, pre samo nešto više od godinu dana. Nakon toga, niz se nastavljao - Leskovac, Vršac, Zaječar, Ruski Krstur, Knjaževac, Beograd, Šabac, Mladenovac, Niš, Vrnjačka Banja, Kragujevac. Škole različitih profila otvorile su svoja vrata inovacijama, savremenim tehnologijama i programina. Otvaranje učionica budućnosti znači modernu opremu, renoviranje prostora, povezivanje škola sa privredom, učešće različitih aktera u stvaranju osnove za učeničke projekte i ideje koje će unaprediti budućnost i osnaživanje već postojećeg obrazovnog sistema. Ovi poduhvati značili su i mapiranje potreba konkretne škole, okupljanje lokalne zajednice, predstavnika kompanija, lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva sa ciljem jačanja kapaciteta škola kroz pružanje kvalitetnog STEAME obrazovanja (nauka, tehnologija, inženjering, umetnost, matematika, preduzetništvo).

Podršku u izgradnji labova i doniranju ove opreme, Grupa za obrazovanje je dobila i od kompanija koje su tokom celog perioda ulagale svoje resurse za pružanje podrške boljem obrazovanju, a to su – Bosch Srbija, Henkel/Ceresit, Tarkett, Roma company, Tesla i NCR fondacija.

- Ono što se stvara u Mejkers labu, ne ostaje u Mejkers labu. Projekti, inovacije i ideje koje se rađaju u Mejkers labovima širom Srbije, imaju potencijal da pomognu razvoju škole, lokalne zajednice ali i društva u celini. Učionicama budućnosti trenutno ima pristup 11.365 srednjoškolaca i 1.223 nastavnika u školama različitih profila širom zemlje. Tokom 2024. godine, ovaj broj ćemo više nego duplirati na oko 25.000 dece i 2.500 nastavnika - izjavio je Miloš Đuričanin, direktor strategije i razvoja Nordeus fondacije.

Promene su lako vidljive

Promene su već vidljive. U nekim školama, sve je više interesovanja za IT smerove, primenjene nauke, vannastavne aktivnosti i projekte, kao i sve više preduzetničkih projekata i interesovanja.

Mejkers lab Foto: Ustupljene fotografije/Mejkers lab

- Dešava se da uđem u Mejkers i zateknem nekoliko učenika kako vežbaju za Baze podataka, nedaleko od njih druga grupa štimuje gitaru koju su napravili u okviru Primenjenih nauka, a oba 3D štampača su uključena i prave držače za nakit ili medaljone iz serija. To je čitav jedan mali haos u školi iz koga nastaje ceo svemir. I to su moji omiljeni trenuci, kad shvatim koliko Mejkers znači svima koji su spremni da zasuču rukave - podelio je utiske nastavnik fizike Mladen Šljivović, inače jedan od najnagrađivanijih profesora u našoj zemljii i koordinator Mejkers laba u Gimnaziji Zaječar.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>