• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Robo-bager sam dizajnirao i napravio suvi kameni zid visok 6 i dug 65 metara

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Specifično dizajnirano oruđe i pristup mašinskom „vidu“ omogućio je da mašina skenira i uzima ogromno kamenje u svojoj blizini

  • 0

Tim istraživača sa ETH Cirih razvio je autonomni bager ili robo-bager sposoban da sam napravi „suvi“ kameni zid visok 6 i dug 65 metara. Taj zid je sam dizajnirao, a onda i autonomno napravio tražeći materijal za ovaj neverovatan poduhvat, saopštili su istraživači.

Koristeći senzore, bager je autonomno napravio 3D mapu gradilišta, a onda lokalizovao postojeće kamenje i stene potrebne za izgradnju.

Specifično dizajnirano oruđe i pristup mašinskom „vidu“ omogućio je da robo-bager skenira i uzima ogromno kamenje u svojoj blizini. On je takođe mogao da proceni prosečnu težinu kamenja, kao i da otkrije centar gravitacije svakog pojedinačnog kamena.

Nakon toga algoritam određuje najbolju poziciju za svaki kamen, pa ih ovaj robo-bager uzima i slaže.

Robo-bager, koji zovu HEAP (hidraulični bager za autonomne svrhe), prerađeni je „menzi mak M545“ razvijen za autonomno korišćenje i napredne teleoperacije. Mašina ima nove hidraulične cilindre u šasiji koji omogućavaju prilagođavanje svakom terenu. Osim toga, HEAP je opremljen sa senzorima neophodnim za autonomne operacije – LIDARs, IMU, GNSS…

Robo-bager razvio je multidisciplinarni tim sa ETH Cirih.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>