• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veštačka inteligencija je opasna, priče o AI apokalipsi odvraćaju pažnju od stvarnih rizika, tvrdi stručnjak

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ejdan Gomez, jedan od tvoraca tehnologije iza četbotova, za Gardijan je rekao da postoji mnogo rizika do kojih je doveo razvoj AI

  • 0
veštačka inteligencija, škole Foto Shutterstock/Blue Planet Studio

Rasprave o apokaliptičnom scenariju korišćenja veštačke inteligencije (AI) predstavljaju odvraćanje pažnje od stvarnih rizika poput stvaranja ogromne količine dezinformacija, rekao je za Gardijan Ejdan Gomez, koautor istraživanja koja su pomogla u stvaranju četbotova.

- Dugoročni rizici poput egzistencijalne pretnja AI po čovečanstvo treba da se proučavaju, ali ne smeju da skrenu pažnju od štete koju sada mogu da nanesu. Mislim da, kada je reč o egzistencionalnim rizicima i pravilima, to nije produktivan dijalog. Što se pravila tiče, to odvraća pažnju od mnogo realnijih i trenutnih rizika – rekao je on.

Kako navodi Gardijan, on je 2017. bio jedan od istraživača Gugla koji je stvorio transformer, ključnu tehnologiju za jezičke modele pomoću kojih rade četbotovi. Četbotovi poput ChatGPT ili generatori slika kao što je Midjourney šokirali su javnost svojim sposobnostima da stvaraju moguće tekstove i slike.

- Ova tehnologija je već u proizvodima milijardu ljudi, poput Gugla i sličnih. To nosi sa sobom mnogo rizika, ali nijedan od njih nije egzistencijalan, nijedan nije apokaliptičan. Moramo da se fokusiramo na ono što će da utiče na živote ljudi ili to već čini, a ne na dugoročnu akademsku i teorijsku diskusiju – rekao je on.

Gomez je naglasio da bi širenje dezinformacija trebalo da bude ključna briga.

- Ovi AI modeli mogu da stvore medije koji su ekstremno ubedljivi, primamljivi i nemoguće je razlikovati ih od slika i teksta koje prave ljudi. Moramo da otkrijemo kako da damo javnosti mogućnost da razlikuje različite tipove medija – rekao je Gomez.

(Telegraf Nauka/The Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>