• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prva stanica su vode ispod leda Antarktika, sledeća okeani na satelitima Saturna i Jupitera

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evropski naučnici razvijaju autonomne nano podmornice koje bi trebalo da ispituju morske dubine prvo na Zemlji, a zatim na Evropi i Enkeladu

  • 1
Nano podmornica, MARUM Nano podmornica TRIPLE-nanoAUV 2... Foto: MARUM – Center for Marine Environmental Sciences, University of Bremen

Podmornice bi mogle biti sjajne u ispitivanju svemira, smatraju naučnici, zbog čega timovi evropskih naučnika razvijaju nano podmornice sposobne da tragaju za životom u okeanima udaljenih svetova, piše Space.com. Centar za pomorske nauke i životnu sredinu (MARUM) sa Univerziteta u Bremenu, u Nemačkoj, zajedno sa partnerima, razvija podmornicu nazvanu TRIPLE-nanoAUV 2 (TRIPLE je skraćenica za „tehnologiju za brzo probijanje leda i istraživanja ispod leda“, a AUV za „autonomno podvodno vozilo“).

Ova nano podmornica je veoma mala – dugačka je 50 centimetara, a široka svega 10 centimetara, pa zahvaljujući tome nekoliko ovakvih može biti smešteno u sondu za probijanje leda i nakon toga pušteno da istražuje po vodi.

- Naučnici već godinama veruju da postoje okeani ispod površinskog leda na Jupiterovom satelitu Evropi i Saturnovom satelitu Enkeladu. I u svemiru, prisustvo vode može da sugeriše mogućnost života, čak i ako se ona nalazi ispod sloja leda. Istraživanje delova mora duboko pod ledom izazove je i na Zemlji, a još više van naše planete. Kako da napredna tehnologija probije debeli sloj leda i kako da funkcioniše u tako ekstremnim uslovima? Kolaboracioni projekat TRIPLE-nanoAUV 2, kojim koordiniše MARUM, postoji upravo da bi se rešili ti problemi – navodi se u saopštenju MARUM-a.

Kako se navodi, projekat finansira nemačko ministarstvo za ekonomske poslove i klimatsku akciju, a prva stanica za ove autonomne nano podmornice biće duboka jezera sakrivena ispod leda Antarktika, gde bi trebalo da budu poslate 2026.

- Ovakve nano podmornice mogu da pomognu u boljem razumevanju morskih ekosistema. Novi autonomni sistem je jedinstven i trebalo bi da omogući ispitivanja okeana ispod leda Evrope i Enkelada. Minijaturizacija je prvi izazov u razvoju, s tim što sonda za probijanje leda diktira veličinu. Osim toga, sve komponente moraju biti sposobne da izdrže visok pritisak duboko pod vodom – rekao je lider projekta prof. Talf Bahmajer iz MARUM-a, navedeno je u saopštenju.

NASA trenutno priprema slanje orbitera do satelita Evropa, a lansiranje je planirano za oktobar sledeće godine. Ta misija bi trebalo da da više podataka o Jupiterovom mesecu kako bi se zatim spremile neke druge misije, među kojima i ova sa nano podmornicama.

(Telegraf Nauka/Space.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebitan

    23. septembar 2023. | 23:14

    Pa posle ćemo imati koronu 2026,zapad odnosno Americki zapad sve ispituje i uvek se povuku ali stići će i njih polako ali sigurno,zasto ići negde gde ne treba,zbog cega istrazivati tudje svetove,da li neko ispituje naše.Licno bih voleo da se taj plan nikada ne ostvari zbog dobrog svih nas zemljana.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>