• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Japanski naučnici otkrili bezbedan način skladištenja vodonika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživači RIKEN centra za nauke o materiji (CEMS) otkrili su jedinjenje koje koristi hemijske reakcije za skladištenje amonijaka

  • 0
PHOTO: RIKEN/American Chemical Society

Istraživači sa japanskog RIKEN centra za nauke o materiji (CEMS) otkrili su jedinjenje koje koristi hemijske reakcije za skladištenje amonijaka, čime se potencijalno omogućava bezbedniji i lakši način za skladištenje ove važne hemikalije, navodi Psych.org. Istraživanje objavljeno u Journal of the American Chemical Society ukazuje da je moguće ne samo bezbedno skladištiti amonijak, već i vodonik.

Da bi društvo prešlo sa tehnologije bazirane na ugljeniku na tehnologiju baziranu na vodoniku, važno je da se bezbedno skladišti i transportuje vodonik, koji je lako zapaljiv. Jedan od načina da se to uradi je da se skladišti kao deo drugog molekula i vadi po potrebi. Amonijak ili NH3 dobar je nosač vodonika jer se u svakom molekulu nalaze tri atoma vodonika.

Problem je, međutim, što je amonijak korozivan gas, pa je teško skladištiti ga i koristiti. Trenutno se uglavnom čuva u tečnom stanju, u posebnim kontejnerima. Nova studija navodi da otkriće perovskita, materijala sa posebnom kristalnom strukturom, pokazuje da on može lako da skladišti amonijak.

- Na naše iznenađenje, tokom istraživanja se pokazalo da amonijak uskladišten u etilamonijumu jodida olova može lako da se skladišti, a zatim i izvuče – rekao je Masuki Kavamoto, vođa tima.

Ova tehnika je mnogo jeftinija nego hlađenje kontejnera pod pritiskom na 33 stepena ispod nule, a zatim njeno zagrevanje na 150 stepeni zarad izvlačenja, navode naučnici.

(Telegraf Nauka/Psych.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>