• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kit sa bodežom, džinovske mačke, ptice, ljudske glave… Nove misteriozne Naska linije, AI i dron ključ otkrića

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veštačka inteligencija pronašla je 303 dosad nepoznata geoglifa

  • 0

Kit sa bodežom, džinovske mačke, ptice, ljudi i ljudske glave samo su neki od tek otkrivenih geoglifa na Naska visoravni. Ove dosad neprepoznate Naska linije otkrivene su kada su tim arheologa sa Univerziteta Jamagata i Univerziteta u Parizu u sve uključili stručnjake sa Istraživačkog centra IBM Tomas Votson i njihovu veštačku inteligenciju (AI).

U studiji objavljenoj u Proceedings of the National Academy of Sciences tim je opisao razvoj AI modela sposobnog da identifikuje vlage tragove geoglifa analizirajući fotografije napravljene dronovima, prenosi Phys.org.

Geoglifi na Naska visoravni u Peruu, koji su nacrtani na zemlji, ali se mogu videti u celosti samo da velikih rastojanja, sa vrhova planina ili iz aviona, celog prošlog veka privlačili su pažnju arheologa, istoričara i drugih stručnjaka.

Ranija istraživanja pokazala su da je Naska linije napravila kultura Naska iz Perua između 200. godine pre nove ere i 700. godine nove ere i to pomerajući kamenje i stene ili iskopavajući zemlju. Rezultat su te džinovske slike nazvane geoglifi.

Pre ove studije bilo je poznato i proučavano 430 geoglifa. Verovalo se da će još mnogo njih biti otkriveno, ali je to bilo značajno teže poslednjih godina.

Naučnici su se zbog toga okrenuli veštačkoj inteligenciji i svi zajedno su napravili AI aplikaciju sposobnu da identifikuje geoglife na fotografijama iz vazduha koliko god su blagi i jedva primetni.

Nakon treninga modela na poznatim geoglifima, pustili su AI da radi i on je pronašao 303 crteža, koji su potom potvrđeni od strane stručnjaka.

- Geoglifi predstavljaju humanoide, životinje (ptice, majmune, lisice, paukove, guštere, kitove ubice, ubice, ribe, mačke, kamile i lame), biljke (sveće, morsku travu, rizome i drveće) i alate (iglu, razboj i muzičke instrumente) – navodi se u studiji.

Džoni Isla, glavni arheolog Perua za Naska linije, rekao je da je upotreba dronova i AI kvantni skok za arheološka istraživanja oblasti.

- Sa dronom možemo da pokrijemo nekoliko kilometara na dan. Ono što smo nekad radili za tri ili četiri godine, sada možemo da završimo za tri dan – rekao je on za Gardijan.

(Telegraf Nauka / Phys.org / The Guardian)

Video: Veliko otkriće u Viminacijumu: Pronađena trijumfalna kapija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>