• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neverovatna otkrića o tinejdžerima iz ledenog doba: Naučnici prvi put analizirali kosti mladih iz praistorije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dokazi o fazama puberteta otkriveni su u kostima 13 drevnih ljudi, koji su imali između 10 i 20 godina

  • 0

Tinejdžeri pre 25.000 godina, tokom ledenog doba, prolazili su kroz slične faze puberteta kao današnji adolescenti. To je pokazala najnovija studija, objavljena u Journal of Human Evolution, a u kojoj su se naučnici bavili malo istraženom oblašću odrastanja ranih ljudi.

Dokazi o fazama puberteta otkriveni su u kostima 13 drevnih ljudi, koji su imali između 10 i 20 godina. Istraživači, koje je predvodila Ejpril Novel, paleoantropološkinja sa Univerziteta Viktorije, otkrili su specifične markere u kostima i oni su im omogućili da procene proces adolescencije, saopštio je kanadski univerzitet.

- Analizirajući specifične oblasti skeleta, mogli smo da zaključimo kada je neko dobio menstruaciju ili kada je nečiji glas počeo da mutira – rekla je Novelova.

Tehniku je razvila Meri Luis sa Univerziteta u Redingu, inače glavna autorka studije. Ova tehnika procenjuje mineralizaciju očnjaka i sazrevanje kostiju šake, lakta, ručnog zgloba, vrata i karlice kako bi identifikovala stadijum puberteta individue u trenutku smrti.

- Ovo je prvi put da su moje procene faze puberteta primenjene za fosile iz paleolita. Takođe, ovo je prvi put da se drugi metod – analiza peptida – koristila za ovako stare ostatke i utvrđivanje biološkog pola – rekla je Luisova.

Život tokom praistorije, verovalo se, bio je u skladu sa opisom Tomasa Hobsa – gadan, grub i kratak. Međutim, ova studija pokazuje da su praistorijski tinejdžeri u stvari bili veoma zdravi. Većina njih je ušla u pubertet sa 13,5 godina, a sazrela između 17. i 22. godine. To pokazuje da su ovi adolescenti iz ledenog doba započinjali pubertet u slično vreme kao tinejdžeri u modernim, bogatim zemljama.

- Nekad je teško da se povežemo sa dalekom prošlošću, ali svi smo prošli kroz pubertet, iako smo ga različito doživljavali. Naše istraživanje predstavlja humanizaciju ovih tinejdžera na način na koji to nije moguće samo proučavanjem kamenog alata – rekla je Novelova.

Jedan od 13 skeleta naziva se Romito 2. Reč je o adolescentu muškog pola i najstarijem poznatom primeru osobe sa nekom vrstom patuljastog rasta. Novo istraživanje je dalo više informacija o mogućem izgledu Romita 2 i njegovoj društvenoj ulozi.

Kako je bio na polovini puberteta, njegov glas je već mutirao i zvučao je kao odrasli muškarac i mogao je da ima decu. Međutim, izgledao je još mlado sa retkom bradom. Zbog njegove visine više je ličio na dete nego na odraslog muškarca, što je moglo da utiče na to kako su ga videli u zajednici.

- Specifične informacije o fizičkom izgledu i razvoju ovih adolescenata iz ledenog doba pružaju nam nov pogled na njihov život, smrt i sahranu – rekla je Dženifer Frenč, arheološkinja sa Univerziteta u Liverpulu i jedna od autorki studije.

(Telegraf Nauka)

Video: Veliko otkriće u Viminacijumu: Pronađena trijumfalna kapija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>