• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je drevno kinesko "odelo besmrtnosti": Verovanja vezana za njega su potpuno neverovatna!

I. Ć.

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Odelo za sahranu Kina Foto: Imaginechina / ddp USA / Profimedia

Pogrebno odelo od žada, vrsta ceremonijalnog odela izrađenog od komada žada, koje su nosili članovi kraljevske porodice kineske dinastije Han (vladala od 206. godine pre nove ere do 220. godine nove ere), kao i kasniji vladari i elita, prilikom sahranjivanja, na izložbi je u muzeju u Kini, gde predstavlja jednu od najvećih atrakcija.

Pretpostavlja se da je ovo odelo napravljeno pre nešto više od 2.000 godina, a zanimljivo je da je svako pogrebno odelo bilo napravljeno korišćenjem hiljada jedinstveno oblikovanih komada žada, koje su majstori spajali zlatnim koncem.

Vešto izrađena odela su "pravljena kao oklop" da zaštite pokojnika u zagrobnom životu i da "spreče smrtnu propadljivost," prema saopštenju koje je objavio UNESCO.

Čini se da je drevno hanovsko plemstvo verovalo da ova odela takođe štite i dušu.

- Komplet žada štitio je telo i dušu u celini, omogućavajući pokojniku da postigne besmrtnost - piše u objavi Metropoliten muzeja umetnosti u Njujorku.

Iako su drevni tekstovi spominjali ova odela, tek 1968. godine arheolozi su pronašli prave primere, kada su otkrili dva u provinciji Hebej u severoistočnoj Kini. Odela su korišćena u sahranama vladara dinastije Han, Liu Šenga, princa od Žongšana, i njegove žene, princeze Dou Van.

Pored oklopa, obe osobe su imale komade žada preko očiju, čepove u ušima i drugim telesnim otvorima. Šengovo odelo je sadržalo neverovatnih 2.498 pojedinačnih komada žada. Istraživači procenjuju da je bilo potrebno 10 godina da se napravi njegovo odelo.

Istraživači su takođe otkrili skup pravila nazvan "Knjiga kasnijih Hanova", koja detaljno opisuje kako su odela napravljena i koje vrste konca treba koristiti u zavisnosti od društvenog statusa osobe. Na primer, carevo odelo je ušivano samo zlatnim koncem, dok su odela nižih elita izrađivana svilom.

Međutim, ova složena pogrebna praksa prekinuta je u 500-im godinama tokom vladavine cara Vena iz Zapadnog Vej carstva, jer su vredna odela postala meta pljačkaša.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>