• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spremali se za izgradnju zgrade, a otkrili drevnu alemansku grobnicu

T. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova plemena su igrala značajnu ulogu u regionalnoj dinamici

  • 0
Arheologija Foto: Shutterstock / Mariana_Rusanovschi

Arheolozi iz Državnog zavoda za očuvanje spomenika u regionu Štutgarta nedavno su otkrili izuzetno važno arheološko nalazište u malom nemačkom gradu Gerstetenu. Tokom priprema za novu stambenu izgradnju, otkrivena je alemanska grobnica iz ranog perioda, koja daje dragocene uvide u kulturu i običaje germanskih plemena, piše Heritage daily.

Alemani, što znači „svi ljudi", predstavljaju konfederaciju germanskih plemena koja je prvi put pomenuta 213. godine n.e. kod rimskog istoričara Diona Kasija. Oni su se naselili na istočnoj obali reke Rajne, gde su formirali teritorijalno definisane kantone. Alemani su se tokom istorije nalazili u konfliktu sa Rimskom imperijom, često organizujući upade u rimsku teritoriju. Poznati su po svojoj borbenosti i sposobnosti da formiraju saveze među različitim plemenima kako bi ojačali svoju poziciju.

Ova plemena su igrala značajnu ulogu u regionalnoj dinamici tokom kasne antike. Njihova interakcija sa Rimskom imperijom bila je kompleksna, uključujući kako sukobe, tako i periodične trgovačke i političke odnose. U periodu migracija, Alemani su se povukli sa rimskih granica i postali značajni akteri u formiranju Evrope ranog srednjeg veka.

Ein weiterer spannender (Be-)Fund eines unserer Teams!
Posted by ArchaeoBW on Wednesday, August 28, 2024

U okviru istraživanja u Gerstetenu, arheolozi su naišli na drvenu konstrukciju koja sadrži skeletne ostatke alemanskog muškarca. Ova grobnica nije samo značajna zbog svog izuzetnog očuvanja, već i zbog bogatstva pogrebnih darova koji su pronađeni zajedno sa skeletom. Među pronađenim predmetima su keramičke i staklene posude, mali ukrašeni češalj i visoko vredna staklena čaša koja verovatno potiče iz obližnjeg kasnorimskog utvrđenja Guntia (danas Günzburg).

- Vrlo je malo ranih alemanskih grobnica u Baden-Virtembergu. Obično se nalaze u malim grupama od pet do dvanaest grobnica. Ne može se isključiti mogućnost da će biti pronađene dodatne grobnice u oblasti na jugu, budući da ta oblast još nije istražena – stoji u saopštenju Štutgartske regionalne uprave. Ove reči ukazuju na to da bi dodatna istraživanja mogla otkriti još dragocenih nalaza iz ovog perioda.

Nakon otkrića, pronađeni predmeti su prebačeni u Državni zavod za očuvanje spomenika u Eslingenu, gde su dve keramičke posude već restaurirane. Pored toga, jedno od rebara muškarca je uzeta za radiokarbonsko datovanje i poslata u laboratoriju u Manhajmu. Rezultati datovanja su potvrdili tipološko datovanje grobnih dobara, što ukazuje da je muškarac verovatno preminuo između 263. i 342. godine n.e.

Ova otkrića pružaju važne uvide u svakodnevni život Alemana i njihove običaje. U budućnosti, istraživanja u Gerstetenu i okolnim područjima mogli bi dodatno obogatiti naše razumevanje germanskih plemena i njihovih interakcija sa susednim civilizacijama.

(Telegraf Nauka / Heritage daily)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>