• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lagao o ženi zbog tinejdžerke u koju se zaljubio: Pisma raskrinkala jednog od najslavnijih pisaca svih vremena

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neverovatno otkriće o Čarlsu Dikensu

  • 0
Čarls Dikens Čarls Dikens... Foto: Pictures From History / akg-images / Profimedia

Čarls Dikens jedan je od najslavnijih pisaca svih vremena. Iako poznat po izuzetno realističnim opisima viktorijanskog društva, pisma koja je objavio britanski list Tajms pokazuju da mu realne tvrdnje nisu bile prioritet u stvarnosti - lagao je kada je tvrdio da je njegova supruga Ketrin bila „hladna žena i nebrižna majka“.

Čarls Dikens je Ketrin, s kojom je bio u braku 22 godine i koja mu je rodila 10 dece, ostavio zbog glumice tinejdžerke Elen Ternan, u koju se zaljubio, a koja je imala isto godina kao i njihova najstarija ćerka.

Pisma koja je otkupio Muzej Čarlsa Dikensa pružaju dokaz da je Ketrin bila daleko od hladne i bezbrižne žene kako ju je muž opisivao i pokazao da je ona bila majka koja je pokušavala da brine o svojoj deci.

Pisma koja je Ketrin slala svom sinu Edvardu Dikensu nakon što se preselio u Australiju sa 16 godina, sakupio je vlasnik knjižare Fojl.

- Ova pisma pokazuju da su tvrdnje Čarlsa Dikensa bila daleko od istine - rekla je kustoskinja u Muzeju Čarlsa Dikensa Ema Harper.

Pošto je ostavio suprugu zbog mlade glumice, u pokušaju da spreči bilo kakve posledice, tj. skandal u javnosti, Dikens je napisao pismo za svog menadžera da ga pokaže ljudima. Pismo se proširilo Engleskom i sugerisalo je da je Ketrin zanemarivala njihovu decu i da je imala mentalnih problema.

Muzej Čarlsa Dikensa Pisma su izložena u Muzeju Čarlsa Dikensa u ulici Dauti u Londonu... Foto: Simon Turner / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema oceni Tajmsa, najdirljivije je pismo koje je Ketrin poslala sinu na Badnje veče 1878, dok je umirala od raka, kada je napisala da se nada da će bolest ipak proći. Umrla je naredne godine.

Pisma su izložena u Muzeju Čarlsa Dikensa u ulici Dauti u Londonu do 10. novembra.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>