• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grobnica ratnika krije još zlatnog nakita: Nova iznenađenja misterioznog tračkog aristokrate

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veruje se da su predmeti napravljeni početkom 1. veka

  • 0

Blago otkriveno u grobnici misterioznog tračkog ratnika u bugarskom selu Kapitan Petko Vojvoda nastavilo je da se povećava. To su objavili zvaničnici opštine Topolovgrad na Fejsbuku.

- Jedinstveno otkriće u grobu tračkog aristokrate, na prostoru današnjeg sela Kapitan Petko Vojvoda u opštini Topolovgrad, nastavilo je da iznenađuje. Tokom današnjih iskopavanja naučnici su otkrili još zlatnog nakita. Podsećamo, u grobnici tračkog aristokrate, ratnika u rimskoj službi, otkriveni su vredni pogrebni darovi. U ovom trenutku, arheolozi veruju da su napravljeni početkom 1. veka naše ere – navela je opština na Fejsbuku.

Kako je Telegraf Nauka već pisao, u grobnici tračkog ratnika, pronađeni su vredno oružje, borbena oprema, zlatni nakit i riznica novca.

- Pronađeni su zlatna ogrlica, zlatna tijara, zlatni prsten, nož ukrašen zlatnim elementima i poludragim kamenjem, riznica... Nađeno je i više komada oružja – mač, makaze, noževi i vrhovi koplja… Konj je sahranjen kraj ratnika, a na njemu je bila oprema uklašena zlatom – navedeno je prošle nedelje.

Ko je bio sahranjen u grobnici još nije poznato, ali veruje se da je reč o osobi vrlo visokog položaja ili vrlo značajnog porekla. Otkriće je veoma vredno, pa ga danonoćno čuva policija.

- U grobnici se nalazi borbena oprema ovog ratnika. Pronađen je veoma zanimljivo ukrašen grudni oklop, koji je veoma redak u rimsko doba. Neobičan lovački nož ima dršku ukrašenu dragim kamenjem i sa motivima kakvi dosad nisu poznati iz tog perioda u Trakiji, poput lovačkog psa. Takođe, ratnik je imao i jedinstvenu zlatnu ogrlicu – rekla je Danijela Agre u videu koji je objavila opština.

(Telegraf Nauka)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>