• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U bugarskom selu otkrivena grobnica tračkog ratnika puna zlata: Policija danju i noću čuva iskopane predmete

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U mestu Kapitan Petko Vojvoda pronađeni su vredno oružje ukrašeno zlatom, oprema, nakit, riznica...

  • 1

Vredno oružje, borbena oprema, zlatni nakit i riznica novca otkriveni su tokom iskopavanja grobnice tračkog ratnika u selu Kapitan Petko Vojvoda, objavile su vlasti bugarske opštine Topolovgrad.

- Arheolozi koje je predvodila Danijela Agre otkrili su vredne i jedinstvene predmete u selu Kapitan Petko Vojvoda, u opštini Topolovgrad. Otkrića su vredna ne samo za Bugarsku, već za celu Evropu. Arheolozi su otkrili tračkog aristokratu u rimskoj službi, iskusnog ratnika. Pronađeni su zlatna ogrlica, zlatna tijara, zlatni prsten, nož ukrašen zlatnim elementima i poludragim kamenjem, riznica... Nađeno je i više komada oružja – mač, makaze, noževi i vrhovi koplja… Konj je sahranjen kraj ratnika, a na njemu je bila oprema uklašena zlatom – navela je na Fejsbuku opština Topolovgrad.

Kako navode, predmete danonoćno čuva policija.

- U grobnici se nalazi borbena oprema ovog ratnika. Pronađen je veoma zanimljivo ukrašen grudni oklop, koji je veoma redak u rimsko doba. Neobičan lovački nož ima dršku ukrašenu dragim kamenjem i sa motivima kakvi dosad nisu poznati iz tog perioda u Trakiji, poput lovačkog psa. Takođe, ratnik je imao i jedinstvenu zlatnu ogrlicu – rekla je Danijela Agre u videu koji je objavila opština.

Ko je bio sahranjen u ovoj grobnici nije još poznato, ali mnogi pretpostavljaju da ova količina ukazuje na to da je reč o osobi kraljevske krvi. Agreova je naglasila da veruje da je reč o Tračaninu u rimskoj službi.

Trački ratnici bili su veoma cenjeni u antici.

- Rimljani su govorili da bi tračka plemena, kada bi prestala da se bore međusobno, pokorila svet. Trački ratnici zaista su bili drugačiji nego što su Grci i Rimljani navikli. Antičke grčke i rimske vojske bile su zasnovane na disciplini oklopne pešadije obučene za blisku borbu. Tračka kultura je, s druge strane, bila individualistička, a šumovita brda oko kojih su se tračka plemena borila stvorila su ratnu veštinu zasnovanu na zasedama i prepadima, pa su trački peltasti imali najcenjeniju laku pešadiju starog veka – napisao je za Bugarski kulturni institut u Londonu dr Simon Anglim.

(Telegraf Nauka)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • max

    25. avgust 2024. | 17:34

    Tracani su Srbsko pleme, u to nema sumnje, toliko dokaza ima da ko tvrdi suprotno je ili lazov ili nema blage veze o istoriji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>