• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova istraživanja o Pompeji: Zemljotresi dodatni uzrok tragedije nakon erupcije Vezuva 79. godine

N. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedna od žrtava je otkrivena sa podignutom levom rukom, kao da štiti glavu

  • 0
Italija Pompeja skeleti Foto: Tanjug/AP

Žrtve koje su stradale u Pompeji nakon razorne erupcije Vezuva 79. godine, možda su stradale u zemljotresu koji se desio istovremeno, pokazala je najnovija studija objavljena danas u časopisu "Frontiers in Earth Science".

Naučnici su decenijama raspravljali o tome da li se seizmička aktivnost dogodila tokom erupcije Vezuva u južnoj Italiji pre skoro 2.000 godina, a ne neposredno pre nje, kako navodi Plinije Mlađi u svojim pismima.

U članku se tvrdi da su jedan ili više istovremenih zemljotresa "dodatni uzrok urušavanja zgrada i smrti stanovnika".

"Naši zaključci sugerišu da efekte urušavanja zgrada izazvanih sineruptivnom seizmičnošću (seizmička aktivnost u vreme erupcije) treba posmatrati kao dodatni uzrok smrti u drevnim Pompejima", navodi se u izveštaju, prenosi Gardijan.

Arheolozi procenjuju da je 15 do 20 odsto stanovništva Pompeje umrlo u erupciji, uglavnom od toplotnog šoka dok je džinovski oblak gasova i pepela prekrivao grad.

Vulkanski pepeo je tada zatrpao rimski grad, sačuvavši domove, javne zgrade, objekte i ljudske ostatke, do njihovog otkrića krajem 16. veka.

U maju 2023. arheolozi su otkrili skelete dvojice muškaraca za koje se činilo da su ubijeni ne od toplote i oblaka vatrenog gasa i pepela, već od povreda usled urušavanja zidova.

Jedna od žrtava je otkrivena sa podignutom levom rukom, kao da štiti glavu.

"Vredi napomenuti da su takve traume analogne onima kod pojedinaca koji su doživeli savremene zemljotrese", napisali su autori, koji su utvrdili da urušeni zidovi nisu nastali zbog pada kamenja i krhotina, već zbog seizmičke aktivnosti.

Istraživači su naveli da je moguće da je bilo više žrtava usled zemljotresa, kao i da uporedni prikaz vulkanske i seizmičke aktivnosti zahteva multidisciplinarni pristup.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>