• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od ovog prizora ledi se krv u žilama: Neverovatne fotografije sa najvećeg groblja za žrtve kuge

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veruje se da su osobe koje je ubila bolest bačane u zajedničku jamu 1633.

  • 0

Skoro 2.000 tela otkriveno je na mestu predviđenom za izgradnju doma penzionera u Nirnbergu, u Nemačkoj. Arheolozi veruju da je to najveća masovna grobnica žrtava kuge u Nemačkoj, a možda i u Evropi.

Grobnica je, kako je već pisao Telegraf Nauka, otkrivena u martu, ali sada su objavljene najnovije fotografije sa nalazišta. Od samih fotografija skeleta u najneverovatnijim položajima ledi se krv u žilama.

Gradski arheolog Nirnberga Melani Langberg navela je da su u zajedničkoj jami iz 1632. i 1633. godine žrtve sahranjene zajedno – neke su stavljene jedna na drugu u pokrovima, neke su jednostavno bačene, preneo je Fraenkischer Tag.

U vreme prvih iskopavanja u martu stručnjaci su rekli da je otkriveno osam različitih grobnica koje mogu da se podele u dve grupe. Neke osobe sahranjene su u sedećem položaju, neke su postavljene da leže na leđima ili boku. Između njihovih telapronađeni su ostaci beba i dece.

Epidemija kuge zabeležena je u Nirnbergu 1553, 1563. i 1632/3.

(Telegraf Nauka)

Video: Veliko otkriće u Viminacijumu: Pronađena trijumfalna kapija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>