• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Spremali se da prave dom penzionera, pa na gradilištu otkrili jezive grobnice: Ovde su sahranjene žrtve kuge

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dosad je iskopano više od 500 skeleta, a veruje se da ih ima između 1.000 i 1.500

  • 0
Grobnica Grobnica u Nirnbergu... Foto: Daniel Löb / AFP / Profimedia

Prilikom priprema gradilišta za izgradnju doma penzionera u Nirnbergu, u Nemačkoj, otkrivena je masovna grobnica žrtava kuge. Pod vođstvom gradskog arheologa Melani Langbejn i glavnog antropologa Florijana Melcera do sada je pronađeno više od 500 tela, a očekuje se da ih ima između 1.000 i 1.500, javio je LifePR.

Osam različitih grobnica mogu da se podele u dve grupe, rekli su stručnjaci. Prva je prekrivena slojem peska, koji je tu verovatno bačen tokom izgradnje zgrade iz 1634, što znači da je grobnica korišćena pre toga. Druga grupa grobnica je nešto mlađa.

Sve tri grobnice su pune skeleta ljudi različitih godina, rekli su stručnjaci. Odrasli su sahranjeni u sedećem položaju ili ležeći na leđima ili boku. Između njihovih tela pronađeni su ostaci beba i dece. Ostaci su u dobrom stanju, rekao je Melcer, a prenosi Majami Herald.

- Sada možemo da otkrijemo mnogo informacija iz ovih kostiju – prisustvo različitih vrsta kancera, genetske mutacije, godine, pol, status zuba i zaključke o opštem zdravlju i životnim okolnostima – rekao je Melcer.

Epidemija kuge zabeležena je u Nirnbergu 1553, 1563. i 1634. Ovo je najveća masovna grobnica žrtava kuge u Nemačkoj, a možda i u Evropi, navodi Majami Herald.

(Telegraf Nauka / LifePR / Miami Herald)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>