• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Misterija kulta mrtvih u Asuanu: Otkriveno više od 30 drevnih egipatskih grobnica

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bogate porodične grobnice iz grčko-rimskog perioda pružaju uvid u fascinantne detalje o životu u trgovačkom centru na Nilu

  • 0
Skelet Foto: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities / Xinhua News / Profimedia

Više od 30 drevnih egipatskih grobnica otkriveno je na brdu u Asuanu, drevnom gradu na Nilu, što predstavlja značajno arheološko otkriće koje pruža uvid u misterije kulta mrtvih u ovom živopisnom trgovačkom centru tokom grčko-rimskog perioda, piše Live science.

Arheolozi su pronašli mumije za koje se veruje da su pripadale porodicama sahranjenim zajedno, uključujući decu koja su sahranjena sa svojim roditeljima. Grobnice sadrže kovčege, kartonažu (materijal sličan papir-mašeu izrađen od recikliranih papira ili tkanina), amfore ukrašene motivima vinove loze, kao i artefakte poput stolova za prinose.

- Bio je to bogat i važan grad. Svi koji su želeli da trguju između severne i suptropske Afrike dolazili su ovde. Ovo mesto je bilo ključno kroz celu istoriju drevnog Egipta - rekla je Patricia Piaćentini, egiptološkinja i arheološkinja sa Univerziteta u Milanu, koja vodi zajedničku egipatsko-italijansku misiju na lokalitetu.

Vlada je angažovala lokalne arheologe da istraže oblast 2015. godine nakon niza ilegalnih iskopavanja. Nedugo zatim, otkrili su grobnice koje datiraju iz kasnog grčkog i rimskog perioda (otprilike od 332. godine pre nove ere do 395. godine nove ere). Tadašnji egipatski ministar antikviteta Kaled el-Enani kontaktirao je Piaćentini, koja je 2019. godine započela istraživanje sa velikim timom egipatskih i italijanskih arheologa. Istraživači su pronašli terase drevnih grobnica stratifikovane na više nivoa na brdu u blizini savremenog mauzoleja Age Kana III.

Tokom iskopavanja, arheolozi su otkrili drevne uljane lampe koje su verovatno ostavili ožalošćeni posetioci. Među otkrićima su i modeli brodova slični onima pronađenim u Tutankamonovoj grobnici, što dodaje poseban značaj ovoj lokaciji. Grobnice na Kubet el-Hava su korišćene za višestruke sahrane, čineći brdo složenim lavirintom tunela i pogrebnih šahtova koji se granaju u svim pravcima.

Pored toga, pronađeni su i grčke mumije, kao što je mumija čoveka po imenu Nikostratos, sa bakarnom pločicom na kojoj je njegovo ime ugravirano na grčkom jeziku. Ova grobnica, deo kompleksa mauzolejaAge Kana, sadrži i bogato ukrašene predmete, žrtvenike za prinose i druge artefakte koji ukazuju na značaj ovog lokaliteta tokom grčko-rimskog perioda.

Ovo izuzetno otkriće ne samo da pruža uvid u drevne sahrane i pogrebne običaje, već i u trgovinske i kulturne veze između Egipta i ostatka antičkog sveta.

(Telegraf Nauka / Live science)

Video: Veliko otkriće u Viminacijumu: Pronađena trijumfalna kapija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>