• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

To je jedna od 7 veština koje je vitez morao da savlada: Otkrivene figure za društvene igre iz srednjeg veka

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pronađene su ispod ruševina zida u zaboravljenom zamku

  • 0

Tim arheologa otkrio je 1.000 godina staru kolekciju figura za društvene igre u kojoj su šahovska figura skakač, četiri figure u obliku cveta i kocka s brojevima od jedan do šest, saopštio je Univerzitet u Tibigenu. Detaljna analiza pokazuje da je jedna strana igrala s figurama ofarbanim u crveno, ali i da pravila šaha imaju neverovatan kontinuitet. Osim toga, ovo otkriva mnogo o svetu društvenih igara srednjevekovnog plemstva u Evropi.

Šah je kao igra stigao na Stari kontinent sa istoka pre oko hiljadu godina. Očuvane figure iz tih ranih dana su veoma retke, a sada je pronađena odlično očuvana figura skakača u jednom zaboravljenom zamku u južnoj Nemačkoj.

Otkriće je deo jedinstvene kolekcije društvenih igara, u kojoj ima još figura za druge društvene igre. Međunarodni tim stručnjaka sa Univerziteta u Tibingenu, Zavoda za zaštitu spomenika države Baden-Virtemberg (LAD) i Nemačkog arheološkog instituta ispituje ove figure. Zasad je otkriveno da je deo figura bio crven, ali i da je skakač podizan što ukazuje na neverovatan kontinuitet u kretanju ove figure.

- U srednjem veku šah je bio jedna od sedam veština koje dobar vitez mora da savlada. Zbog toga nije čudno što su sve figure otkrivene u tvrđavama – rekao je dr Jonatan Šeškevic iz LAD-a.

- Otkriće cele kolekcije iz 11. ili 12. veka je potpuno iznenađenje, a figura skakača je vrhunac – rekao je dr Lukas Verter iz Nemačkog arheološkog instituta.

- Figure su bile ispod ruševina zida, gde su bile sakrivene ili izgubljene još od srednjeg veka – rekao je dr Mihael Kinzl sa Univerziteta u Tibingenu.

- Pod mikroskopom vide se tipični tragovi pomeranja figura – rekla je dr Flavija Venditi sa Univerziteta u Tibingenu.

Uz skakača i kocku otkrivene su i četiri figure u obliku cveta. Sve to je izrezbareno od rogova, a biće prikazano na izložbi u junu 2024.

(Telegraf Nauka / UNI Tuebingen)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>