• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zlatni nakit iz misteriozne kulture star 2.000 godina pronađen u Kazahstanu

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživači misle da su artefakti napravljeni u vreme malo poznate države Kangju.

  • 0

Arheolozi su pronašli zlatni nakit, vrhove strela i veliko bronzano ogledalo u otprilike 2.000 godina starim grobnicama u regionu Turkistan na jugu Kazahstana, piše Live Science.

Smatra se da su artefakti napravljeni u vreme države Kangju, koja je vladala tim regionom između V pre nove ere i IV veka nove ere.

Pronalasci pokazuju visokorazvijeno zanatsko umeće u regionu dok je država Kangju trgovala sa antičkim Rimom, antičkom Kinom, i Kušanskim carstvom dalje na jugu, kaže se u saopštenju regionalne vlade Turkistana.

S obzirom na stil bronzanog ogledala, izgleda da je nastalo u Kini tokom dinastije Han, koja je vladala od 206 godine pre nove ere do 220 godine nove ere.

Takvi predmeti su bili veoma cenjeni širom Evroazije – slična ogledala su nađena u Avganistanu i regionu južnog Urala – i to je znak da je žena koje je sahranjena pored bila bogata i uticajna.

Antička država

Arheolozi su došli do otkrića u trima grobnicama u okrugu Ordabasinski. Dve grobnice su bile opljačkane u antičkim vremenima, ali je treća sadržala vredne predmete.

Pored bronzanog ogledala, pronađeni su broš u rimskom stilu zvan fibula, velike i male perle, keramički bokal, papuča, kopča za kaiš, vrh strele za lov na ptice, i dve naročito ukrašene zlatne minđuše za koje se smatra da su iz prvog veka pre nove ere.

Vođa ekspedicije Aleksandar Poduškin, arheolog sa Univerziteta Ozbekali Žanibekov, kaže da je Kangju bila federacija različitih naroda, uključujući povremeno nomadske grupe Sarmata, Sjungnua i Saka (koji su možda bili Skiti).

Lokacija gradova države Kangju na delovima puteva svile između Kine i Mediterana znači da su imali diplomatske i trgovinske odnose širom antičkog sveta, kaže Poduškin.

Artefakti će biti izloženi u Nacionalnom muzeju Republike Kazahstan u Astani.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>