• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Marinci isprobali oklop star 3.500 godina: Konačno se zna da li je bio pogodan za borbu

Vreme čitanja: oko 2 min.

13 pripadnika Helenskih oružanih snaga stavilo na sebe repliku oklopa iz Dendre, a onda se borili u skladu sa opisima iz Ilijade

  • 0
Oklop iz  Dendre Foto-montaža: Topography / Rainbird / Profimedia, Peter Connolly / akg-images / Profimedia

Čuveni mikenski oklop iz Dendre nije bio samo ceremonijalan, već je bio pogodan za dugotrajnu borbu. To je pokazala studija objavljena u žurnalu PLOS ONE. Ispitivanje oklopa starog 3.5000 godina i otkrivenog u selu Dendra u Grčkoj, nekoliko kilometara od drevne Mikene, uradio je Andreas Flouris sa Univerziteta u Solunu sa kolegama i 13 marinaca, prenosi Phys.org.

Ovaj oklop otkriven je 1960. i mnogima nije bilo jasno da li je reč samo o ceremonijalnom oklopu ili je korišćen za borbu. Pitanje je imalo veliku važnost za razumevanje ratovanja u Evropi kasnog bronzanog doba, ali nijedan istorijski izvor ne opisuje korišćenje ovakvog tipa oklopa. Istraživači su zato koristili eksperimentalne dokaze da ispitaju pogodnost za borbu takozvanog opklopa iz Dendre.

Naučnici su regrutovali 13 dobrovoljaca, inače marinaca Helenskih oružanih snaga, i opremili ih replikama oklopa iz Dendre i sa oružjem iz bronzanog doba, a onda su 11 sati simulirali borbeni protokol bronzanog doba. Borba se razvijala u skladu sa opisima iz Homerove Ilijade uz tipične aktivnost, ishranu i manevre mikenske vojske.

- Otkako je otkriven, bilo je pitanje da li je ovaj oklop samo ceremonijalan ili je mogao da se koristi u borbi. Ovo je jedan od najstarijih potpuno očuvanih oklopa u Evropi rekao je Flouris za LiveScience.

Marinci su imali dvoboje, sukobe na nogama i na kočijama, sukobe sa daljine… Otkriveno je da oklop nije ograničavao ničije kretanje ili sposobnost za borbu, kao i da nije izazivao bilo kakve probleme.

- Jasno je da je ovaj tip oklopa bio pogodan za borbu. Efikasnost i varijacije mikenskih mačeva i koplja već su poznate, a ovaj teški oklop elitnim mikenskim ratnicima davao bi veliku prednost nad onima koji su samo imali štit ili lagan oklop korišćen u to vreme na Bliskom istoku – rekao je Flouris.

Osim pravljenja replika oklopa, dobrovoljci su se hranili na sličan način na koji su se hranili i mikenski borci pred bitku. To je uključivalo malo hleba, govedine, kozjeg sira, maslina, crnog luka i crvenog vina.

- Interesantno je da su naši rezultati praćenja šećera u krvi pokazali da je ova ishrana davala dovoljno snage za borbu koja traje 11 sati – rekao je Flouris.

(Telegraf Nauka / Phys.org / LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>