• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rešena misterija iz hrama starog 2.700 godina? Asirolog misli da zna značenje tajanstvenih simbola

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pet slika povezanih sa sazvežđima predstavljalo želju da se ime Sargona II postavi na nebesa za sva vremena

  • 0
Horsabad Prikaz iskopavanja u Horsabadu u 19. veku... Foto: Christian Larrieu / akg-images / Profimedia

Drevni asirski simboli iz hrama starog 2.700 godina više od jednog veka zbunjuju naučnike. Asirolog dr Martin Vortington, stručnjak Triniti koledža, veruje da je rešio ovu misteriju i otkrio značenje tajanstvenih simbola.

Ti tajanstveni simboli nalazili su se u hramovima na nekoliko mesta u gradu Dur-Šarukin, današnjem Horsabadu u Iraku, kada je vladao Sargon II, kralj Asirije od 721. do 704, saopštio je Triniti koledž.

Sekvenca od pet simbola – lava, orla, bika, drveta smokve i pluga – postali su poznati u modernom svetu nakon što su njihove crteže objavili francuskih arheolozi krajem 19. veka. Od tada su se pojavljivale različite ideje o tome šta bi ovi simboli mogli da znače, ali bez rešenja. Poređeni su sa egipatskim hijeroglifima i neki su ih smatrali odrazom imperijalne moći, pa se i pretpostavljalo da predstavljaju ime vladara, ali nije se znalo kako.

Dr Vortington je u studiji objavljenoj u Bulletin of the American Schools of Oriental Research naveo da smatra da pet simbola sadrže, u pravoj sekvenci, zvuk koji je predstavljaju asirsku verziju imena Sargon – Šarginu.

Nekad se koriste samo tri simbola – lav, drvo i plug, a dr Vortingtong smatra da i to predstavlja ime Sargon.

- Studija drevnih jezika i kultura je puna zagonetki svih veličina i oblika, ali nije često da na drevnom Bliskom istoku imamo ovako misteriozne simbole na zidu hrama – naveo je dr Vortington.

On smatra da svaki od pet simbola istovremeno predstavlja i sazvežđa. Lav predstavlja sazvežđe Lav, orao sazvežđe Orla jer su njihova imena svakako nasleđena iz Mesopotamije. Drvo smokve predstavlja sazvežđe Čeljust, koje ne postoji danas, dodaje.

Horsabad Rekonstrukcija Dur-Šarukina... Foto: FALKENSTEINFOTO / Alamy / Alamy / Profimedia

- Efekat pet simbola bio je da se Sargonovo ime postavi na nebesa za sva vremena, što je pametan način da se kraljevo ime učini besmrtnim. I, naravno, pisanje imena bombastičnih pojedinaca nije bilo jedinstveno za drevnu Asiriju – naveo je istraživač.

Na prostorima Mesopotamije nastale su prve države, kao i najstariji sistem pisanja – klinasto pismo, koje je najverovatnije osmišljeno oko 3400. pre nove ere.

- Ne mogu da dokažem moju teoriju, ali činjenica je da ona funkcioniše i kada je reč o sekvenci sa tri i sa pet simbola, i kada se simboli prihvate kao sazvežđa i da je veoma sugestivna. Šanse da je to slučajnost su astronomske – naveo je dr Vortington.

On je stručnjak specijalizovan za jezike i civilizacije drevne Mesopotamije, ukjučujuži Vavilon, Asiriju i Sumer.

- Ovaj deo sveta, koji predstavlja današnji Irak, delove Irana, Turske i Sirije, smatra se kolevkom civilizacije. Tu su gradovi i carstva rođeni i to je veliki deo priče o ljudskoj istoriji. Zbog navike da broje do 60, mi danas imamo 60 minuta u satu, a Avram, centralna figura u tri velike svetske religije, veruje se da potiče iz mesopotamskog grada Ura. Rešavanje zagonetki je posebno zanimljivo, ali istraživanje Mesopotamije ima veći cilj shvatanja kompleksnosti i različitosti koji su bio deo ljudskog društva i kulturnih uspeha – rekao je on.

(Telegraf Nauka / Trinity College)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>