• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkriven Platonov grob? Tajnu krili rimski papirusi prekriveni vulkanskim pepelom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stručnjaci veruju da su pomoću AI pronašli trag i da znaju gde je sahranjen jedan od najvećih filozofa antike

  • 0
Platon Predstava Platona... Foto: jh-Lightbox_Ltd. / John Hios / akg-images / Profimedia

Papirusi iz rimskog grada Herkulanuma skrivali su lokaciju groba grčkog filozofa Platona. To tvrdi Gracijano Ranoča, papirolog Univerziteta u Pizi, a prenosi Arkeonews.

Papirusi iz Herkulanuma otkriveni su u 18. veku, u jednoj od vila prekrivenih vulkanskim pepelom hiljadama godina. Tih 1.800 papirusa predstavlja jednu od retkih potpuno očuvanih biblioteka iz tog doba.

Korišćenjem veštačke inteligencije (AI) naučnici sada pokušavaju da dešifruju papiruse. Uspeli su da otkriju nove reči i da povećaju razumevanje teksta za 30 odsto u odnosu na analize iz 1991.

Otkriće je napravljeno na papirusu Istorija akademije Filodema iz Gadare. Ranoča navodi da tekst sugeriše da je Platon sahranjen u Akademiji nazvanoj po njemu i to blizu bašte nazvane Hram muza.

Platonova akademija osnovana je van gradskih zidina Atine 387. godine pre nove ere.

Ponovo ispitani papirusi iz Herkulanuma daju indikacije da je Plato možda prodat u roblje 399. pre nove ere nakon Sokratove smrti ili 404. pre nove ere, tokom spartanskog osvajanja Egine. Time se odbacuju ranije teorije o tome da se incident desio 387. pre nove ere, kada je boravio u Sirakuzi.

Postoje razlike u tome kako Ciceron i Hermip opisuju Platonov kraj – Ciceron tvrdi da je preminuo daok je pisao, dok Hermip navodi da je umro tokom venčanja u 81. godini i da je sahranjen u Akademiji.

Herkulanum je bio antički grad u Kampaniji, koji je nestao u erupciji Vezuva 79. godine, kad i Pompeja.

(Telegraf Nauka / Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>