• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najmisteriozniji rukopis i dalje je enigma, ali istraživači konačno znaju temu knjige - to su „ženske tajne“

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici misle da je reč o spisu o ginekologiji i seksologiji kasnog srednjeg veka

  • 0
Vojničev rukopis CESAR MANSO / AFP / Profimedia

Vojničev rukopis je najmisterioznija knjiga koja postoji. Tajanstveni spis nastao između 1404. i 1438. od ponovnog otkrića 1912. zbunjuje istraživače. Kombinacija teksta na nepoznatom jeziku i ilustracija zvezdi, biljaka i golih žena i dalje je enigma, ali tim istraživača misli da konačno zna šta je tema knjige.

U tekstu za Social History od Medicine naučnici Kigan Bruer i Mišel Luis tvrde da je seks jedna od glavnih tema kojom se bavi ovaj rukopis, a da najveći dijagram predstavlja oba pola i začeće, piše Phys.org.

- Istraživanja Vojničevog rukopisa otkrila su neke tragove o poreklu. Datiranje ugljenikom pokazalo je sa 95 odsto preciznosti da je koža korišćena za ovaj rukopis napravljena od životinja ubijenih između 1404. io 1438. Neke ilustracije, poput simbola zodijaka, kruna i zamkova, ukazuju da je nastao u južnoj Nemačkoj ili severnoj Italiji. Jedan deo ima ilustracije golih žena koje drže predmete okrenute ka genitalijama. Tome ne bi bilo mesta da je reč o rukopisu samo o biljkama ili astronomiji. Da bismo otkrili smisao ovih slika istraživali smo ginekologiju i seksologiju kasnog srednjeg veka, koju su tadašnji lekari nazivali „ženskim tajnama“ – navodi Bruer u tekstu za The Conversation.

Analizom Vojničevog rukopisa na ovaj način, oni veruju da najveći dijagram predstavlja „kamen iz Rozete“ – srednjovekovno shvatanje seksa i začeća.

- Iako mnoge delove ilustracije i dalje ne razumemo, naš predlog vredi dalje proučavati. Nadamo se da istraživači mogu da pogledaju ovo na sličan način, pa da konačno dekodiramo ovaj misteriozni tekst – napisao je Bruer.

(Telegraf Nauka/ Phys.org/The Conversation)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>