• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šlem star 2.500 godina iskopan na Pelješcu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj šlem je drugi pronađen na istom mestu u poslednje četiri godine

  • 1
Ilirski šlem Jedan od ilirskih šlemova koji se čuva u Njujorku... Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Grčko-ilirski šlem najverovatnije star oko 2.500 hiljade godina iskopan je u mestu Zakotorac, na poluostrvu Pelješac. Na gotovo istom mestu sličan šlem pronađen je i pre četiri godine, javili su hrvatski mediji.

- Tokom arheoloških istraživanja na položaju Gomile u Zakotorcu na Pelješcu pronađen je još jedan grčko-ilirski šlem u jednom od suvozidanih dodataka uz grobove, očigledno zavetnog karaktera. Već na samom početku istraživanja, uz brojne druge nalaze nakita, nošnje i grobnih darova, ovaj nalaz šlema u mnogome doprinosi poznavanju pogrebnih rituala ilirskih zajednica u poslednjih 500 godina pre nove ere, a područje Pelješca svrstava u najznačajnije arheološke zone istočno-jadranske obale – saopštili su Dubrovački muzeji na Fejsbuku.

Oni su naveli da na istraživanjima rade arheolozi iz Dubrovačkih muzeja – dr. Domagoj Perkić i kustosi pripravnici Paula Knego i Vincenco Pijerov, kao i arheolozi iz drugih institucija Hrvoje Potrebica, Marko Dizdar, Borut Križ, Marta Kalebota, Miona Miliša, Miroslav Vuković, Mirna Šandrić i Ivan Pamića.

Prvi šlem pronađen pre četiri godine bio je veliko iznenađenje, a otkriće drugog samo četiri godine kasnije u velikoj blizini prava je senzacija, navodi HRT.

- Ono što je zanimljivo je što se ovde pojavljuju dva različita tipa šlema na istom mestu, što zapravo govori o jednom kontinuitetu moći dotične zajednice. Ove kacige su uvek simbol nekakvog statusa i moći – rekao je za HRT dr. Hrvoje Potrebica s Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

(Telegraf Nauka / HRT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>