• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drevni DNK otkrio lice cara: Vladao je pre hiljadu i po godina, ubio ga je moždani udar

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za rekonstrukciju korišćeni geni izvučeni iz ostataka pronađenih u grobnici 1996.

  • 0

Tim istraživača iskoristio je DNK izvučen iz ostataka kineskog cara Vua, koji je vladao pre oko hiljadu i po godina, da rekonstruiše njegovo lice. Studija, objavljena u žurnalu Current Biology, sugeriše da je car preminuo u 36. godini verovatno zbog moždanog udara.

Osim toga, ovo istraživanje bacilo je novo svetlo na poreklo i migracije nomadskog carstva koje je svojevremeno dominiralo u severoistočnoj Aziji, prenosi Phys.org.

Car Vu bio je vladar Severne Žou dinastije u drevnoj Kini. Tokom njegove vlasti od 560. do 578. on je ujedinio severne delove Kine, stvorio jaku vojsku i porazio Severnu Ći dinastiju.

Vu je etnički bio pripadnik naroda Sjanbej, antičke nomadske grupe koja je naseljavala današnju Mongoliju i severnu Kinu.

- Neki istraživači su tvrdili da su Sjanbej imali egzotični izgled – gustu bradu, visok nos i žutu kosu. Naša analiza pokazuje da je car Vu imao tipične crte lica za stanovnike istočne i severoistočne Azije – rekao je Šaoćing Ven, jedan od autora studije i istraživača Univerziteta Fudan u Šangaju.

Arheolozi su 1996. pronašli grobnicu cara Vua u severozapadnoj Kini, gde su pronašli njegove kosti i skoro kompletnu lobanju.

Sa razvojem načina ispitivanja drevnog DNK poslednjih godina, Ven i njegov tim su uspeli da izvuku više od milion jednonuklearnih polimorfizama u njegovom DNK, od kojih su neke imale informacije o boji kože i kose cara Vua. U kombinaciji sa lobanjom, tim je rekonstruisao lice u 3D.

Njihov rad pokazuje daje car Vu imao braon oči, crnu kosu, tamniju kožu i karakteristike lica slične današnjim stanovnicima severne i istočne Azije.

- Naš rad je oživeo istorijsku figuru. Ranije su ljudi morali da zavise od istorijskih opisa i murala da naslikaju kako je neko izgledao. Mi smo sada uspeli da otkrijemo izgled naroda Sjanbej – rekao je Pjanpijan Vej, koautor studije sa Univerziteta Fudan.

Car je umro mlad, kao i njegov sin. Mnogi su mislili da je bio otrovan, ali je analiza DNK pokazala da je imao povećan rizik od moždanog udara, što je moglo da dovede do smrti.

Genetske analize pokazuju da se narod Sjanbej mešao sa Han narodom kada je migrirao ka jugu.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>