• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rekonstruisana kruna despota Đurađa Brankovića u Istorijskom muzeju Srbije

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kruna srpskog despota je ručno urađena od pozlaćenog srebra brojnim starim tehnikama i dekorisana smaragdima, granatima i slatkovodnim biserima

  • 1
Kruna despota Đurađa Rekonstrukcija mogućeg izgleda krune despota Đurađa Brankovića... Foto: TANJUG/ ISTORIJSKI MUZEJ SRBIJE/ GORAN RISTOVIĆ POKIMICA

Izložba "Čekajući stalnu postavku" obogaćena je novim značajnim predmetom - rekonstrukcijom mogućeg izgleda krune despota Đurađa Brankovića, saopštio je Istorijski muzej Srbije. Rekonstrukciju krune despota Đurađa izradio je filigranista Goran Ristović Pokimica u konsultacijama s relevantnim stručnjacima, a po uzoru na povelju koja se čuva u svetogorskom manastiru Esfigmen.

Kruna srpskog despota je ručno urađena od pozlaćenog srebra brojnim starim tehnikama i dekorisana smaragdima, granatima i slatkovodnim biserima.

Od kad je otvorena, izložba "Čekajući stalnu postavku" povremeno je obogaćivana novim predmetima, poput olovnog pečata velikog župana Stefana Nemanje iz druge polovine 12. veka, koji je prošle godine otkupljen u San Marinu od aukcijske kuće "Artemide aste", potom zlatnikom od 20 dinara kralja Milana Obrenovića iz 1882, pa rekonstrukcijama žezla cara Dušana i carice Jelene, ali i kristalnim bokalom s grbom Kraljevine SHS.

Posetioci su mogli da vide i novčiće vladara iz dinastije Nemanjić, kao i rekonstrukciju krune kraljice Simonide, ali i sliku Miodraga Petrovića "Kralj Petar I Karađorđević na volovskim kolima" koja je na izložbu stigla iz kolekcije porodice Maravić.

Posle svih ovih artefakata, kao i najnovijeg – rekonstrukcije krune despota Đurađa Brankovića, posetioce izložbe "Čekajući stalnu postavku" tek čekaju novi originalni predmeti i rekonstrukcije odeždi i kruna srednjovekovnih srpskih vladara, kao što su one kralja Mihaila Prvog Vojisavljevića i kralja Tvrtka Prvog Kotromanića, koje su trenutno u procesu izrade, najavljuju iz Istorijskog muzeja Srbije.

Istorijski muzej Foto: Peter Erik Forsberg / Alamy / Alamy / Profimedia

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    25. mart 2024. | 16:53

    Божанствено изгледа реконструисана круна деспота Ђурђа Бранковића. Свака част !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>