• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hiljadu godina stara klizaljka od kosti pronađena u Češkoj

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi iz Prerova, u centralnoj Moraviji, pronašli su klizaljku napravljenu od životinjske kosti, staru oko 1.000 godina.

  • 0
srednjovekovne klizaljke od kosti Foto: Wikipedia/Steven G. Johnson, CC BY-SA 3.0

U Prerovu, gradu na reci Bečva, eksperti iz Muzeja Komenski izvodili su preventivna iskopavanja u podrumu jedne kuće na Gornjem trgu.

Klizaljka je napravljena od životinjske kosti, verovatno cevanice konja. Delovi grnčarije pronađeni oko klizaljke ukazuju da je iz 10. ili 11. veka, piše ArkeoNews.

Ovaj pronalazak omogućava redak uvid u kompetenciju i svakodnevni život ranih srednjovekovnih zajednica.

„Predmet ima specifičan oblik. Na jednom kraju je savijen u vrh sa rupicom i postoji još jedna rupica na zadnjem kraju – kroz njih je provlačena traka kojom je klizaljka pričvršćivana za obuću ili za drvene sanke“, kaže arheolog Zdenjek Šenk.

Za razliku od savremenih klizaljki koje se koriste za rekreaciju, ove drevne klizaljke su služile za praktičnije svrhe. Ne bi bile korišćene za razonodu, već za kretanje preko zamrznutih površina uz pomoć štapova, ili bi čak bile prikačene za sanke radi prevoza robe preko leda.

Ova klizaljka nije prvi takav predmet pronađen u Prerovu. Do sličnog otkrića je došlo 2009, a još takvih klizaljki je iskopano tokom godina u široj oblasti grada.

Šenk kaže da je to verovatno zbog lokacije. Gornji trg se nalazi na uzvišenju iznad reke Bečva. Tada su se naselja grupisala duž rečnih tokova, pa je zimsko putovanje preko zamrznute vode bilo neophodno.

Slične klizaljke napravljene od kostiju stoke ili konja pronađene su širom Evrope, naročito u centralnim i severozapadnim regionima kao što je Skandinavija. Mnogi od tih artefakata su iz 10. veka i često se pojavljuju u vikinškim naseljima.

Ova hiljadu godina stara klizaljka koju su pronašli arheolozi u Prerovu biće uskoro prikazana javnosti. Klizaljka od kosti će biti izložena u Muzeju Komenski u Prerovskom dvorcu.

(Telegraf Nauka/ArkeoNews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>